„Zlý“ cholesterol. Jak se ho zbavit? Podstatná je prevence, pomoci ale mohou i babské rady

Uzeniny nejsou zrovna ideální volbou v boji s vysokým cholesterolem
Uzeniny nejsou zrovna ideální volbou

Cholesterol je jedním ze strašáků moderní doby. Ačkoli se jedná o látku důležitou pro správné fungování lidského organismu, zároveň nám rozhodně neprospívá.

„Hodný“ a „zlý“ cholesterol

Ačkoli je cholesterol vnímán vesměs negativně, jedná se o důležitou steroidní látku, která se podílí na tvorbě buněčných membrán, pomáhá zpracovávat tuky a je potřeba při tvorbě hormonů. Lidské tělo ji sice vyrábí samo, přijímá ji ovšem také ve stravě. V ideálním případě by měla být její hladina v krvi ve správném poměru, nicméně mnozí lidé ji přijímají v příliš vysokém množství. Látka je v těle přenášena pomocí tzv. lipoproteinů složených z tuků a bílkovin. V tomto ohledu se přitom dělí na LDL a HDL. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • LDL cholesterol – lipoproteiny jsou především tukové. LDL cholesterol (Low Density Lipoprotein) je označován jako „zlý“, protože působí negativně na kardiovaskulární systém.
  • HDL cholesterol – lipoproteiny jsou především bílkovinné. HDL cholesterol (High Density Lipoprotein) je označován jako „hodný“, protože nepůsobí negativně a navíc by měl být i prospěšný. Jeho přínos ovšem není přijímán jednoznačně.

Zdravý životní styl jako prevence

Vysoká hladina (LDL) cholesterolu se nijak neprojevuje, což ještě zvyšuje rizika. Důsledkem totiž může být ateroskleróza, tedy kornatění tepen, anebo infarkt myokardu. Existují však i další srdečně-cévní onemocnění. Proti zvýšené hladině je nejdůležitější prevence, tzn. zdravý životní styl. Velké množství např. obsahují žloutky a vnitřnosti a omezit je vhodné rovněž tučné maso a mléčné výrobky, uzeniny, silnou kávu a černý čaj, slazené nápoje, stejně jako alkohol.

Doporučovány jsou naopak rostlinné a rybí tuky, případně potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jež se vyskytuje především v listové zelenině, ale také v dalších druzích zeleniny, stejně jako v ovoci a celozrnných těstovinách. Podstatná je rovněž pravidelná fyzická aktivita jako svižná kůže, běh či jízda na kole, ale také kvalitní spánek. Větší náchylnost k potížím navíc mají obézní lidé, takže nezbytné je rovněž snížení tělesné hmotnosti. Trpíte-li tedy nadváhou, měli byste nějaké to kilo shodit.

Babské rady na zvýšený cholesterol

Vysoký cholesterol je možné léčit mnoha léky, z nichž některé ho pomáhají snížit o řadu desítek procent. Chcete-li ovšem zvolit přirozenější cestu, zkuste některé výše zmíněné kroky jako např. rostlinné oleje, mezi které patří dýňový olej. Kromě listové zeleniny (např. kapusta), je možné vyzkoušet také rajčata či lilek, ze zástupců ovoce potom zmiňme některé exotické varianty, mezi které patří třeba bobule acai, případně longan. Ze známějších zástupců jmenujme alespoň jablka.

Babské rady na cholesterol často obsahují také různé semínka, a to např. konopná nebo slunečnicová, případně některé ořechy (pinové, vlašské apod.). Tyto potraviny totiž mj. obsahují zdraví prospěšné tuky. Ze zástupců bylinek můžeme zmínit třeba kotvičník či len setý, ale účinkovat mohou také některé houby hlíva ústřičná nebo reishi.  Chcete-li spojit příjemné s užitečným, můžete si připravit lahodné a zdravé smoothie, např. kurkumové či posilující rajčatovo-česnekové.

Upozorňujeme: zdravý organismus se dokáže LDL cholesterolu poměrně dobře zbavovat. Největší problémy s touto látkou tak mohou mít jedinci, kteří k tomu mají vrozené predispozice. Právě takoví lidé musí být obzvlášť opatrní, nicméně na pozoru by se měli mít všichni, protože zvýšený příjem a nezdravý životní styl mohou být ruku v ruce skutečně nebezpečné.

Sdílet příspěvek:

Tinktura z kokošky pastuší tobolky (recept)

Oleje, masti a tinktury
19/04/2020 Petr Sivok 0
Kokoška pastuší tobolka je známá především tím, že má schopnost zastavovat či snižovat vnější a vnitřní krvácení. Z tohoto důvodu byla v minulosti hojně využívána, ale v případně nouze ji lze použít i dnes. Kokošku pastuší [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*