Kapusta je pro mnoho z nás spíše neoblíbená zelenina, při mnoha problémech však může velmi pomoci

Latinský název: Brassica

Kapusta

Kapusta u nás nemá příliš dobrou pověst, a to především díky školním jídelnám, v nichž skutečně nechutnala právě nejlépe. Pokud se ale umí připravit, chutná úplně jinak, ale vše postupně…

Výskyt: kapusta byla zřejmě původně pěstována v oblastech u Středozemního moře. Jako kulturní rostlina byla ostatně využívána již starověkými Egypťany. Používala se ale i nadále a hojně se rozšířila především v novověku (nejvíce se pěstuje v Evropě).

Popis a účinné látky: kapusta je rod rostlin z čeledi brukvovitých, pod který spadá více druhů dvouleté košťálové zeleniny. Známá je především hlávková, růžičková a kadeřavá kapusta. Jedná se o zeleninu se ztloustlou lodyhou (tzv. košťál) a listy, které se sice liší tvarem, velikostí i povrchem, vesměs ale všechny druhy vypadají podobně. Z účinných látek musíme jmenovat vitamíny (beta-karoten, B-komplex, C, E a K), minerály (především vápník, ale také draslík, železo, sodík a hořčík), vlákninu a chlorofyl.

Užitečné části: používány jsou listy.

Léčivé účinky kapusty

Kapusta je zdraví prospěšná, když prý obsahuje nejvíce vápníku ze všech druhů zeleniny, podporuje tedy kosti a zuby. To ale nejsou ani zdaleka jediné pozitivní účinky, které jsou kapustě přičítány. Kladně např. působí na trávící soustavu, přičemž bývá doporučována při problémech se žaludkem či střevy. Dokonce se často hovoří o tom, že se jedná o vhodnou prevenci rakoviny žaludku i tenkého a tlustého střeva, což je rozhodně velmi zajímavá vlastnost.

Kapusta dále může pomoci i osobám, které sužuje vysoký cholesterol. Příznivý vliv má i na tvorbu červených krvinek a pozitivně ovlivňuje rovněž činnost jater. Tato košťálová zelenina bývá dávána do souvislosti se zvýšením imunity, takže má kladný vliv na obranyschopnost organismu. A někdy se hovoří i o pomoc při potížích s ekzémy. Je ale třeba doplnit, že kapusta nadýmá. Tuto vlastnost však můžete snížit, použijete-li při její přípravě určité suroviny (kmín, koriandr, zázvor, mořské řasy apod.).

Jak využít kapustu v kuchyni?

Kapusta u nás nemá příliš dobrou pověst, a to především díky školním jídelnám, v nichž skutečně nechutnala právě nejlépe. Pokud se ale umí připravit, chutná úplně jinak. Musíme ale předeslat, že tato zelenina skutečně potřebuje tepelnou úpravu, neboť syrová ke konzumaci příliš vhodná není. V každém případě může skvěle fungovat jako příloha, např. ve formě kapustového zelí. Růžičkovou kapustu si lze např. uvařit a zlehka orestovat, přičemž velmi dobré jsou i kapustové karbanátky. Navíc se jedná o vhodnou ingredienci do salátů.

Recept na kapustové zelí: na oleji necháte orestovat větší cibuli a třetinu lžičky římského kmínu. Následně dosypete 1 a půl lžíce cukru a necháte zkaramelizovat, ovšem za stálého míchání. Pak přidáte 3 stroužky rozdrceného česneku a nadrobno nasekané listy kapusty. Podlijete vodou, dochutíte (sůl, sladká paprika, černé koření dle chuti) a už jen necháte zhrub půl hodiny vařit na mírném ohni do změknutí.

Kapusta patří mezi odolné rostliny

Kapusta patří mezi vytrvalou zeleninu. Růžičkovou odrůdu můžete dokonce pěstovat i v zimě, neboť snáší teploty až do -15 °C. Přesto se většinou preferuje skleník. Každopádně je pěstována buď ze setby, anebo ze sazenic. Vyhovují jí přitom vlhčí a středně těžké půdy. Kapusta vyžaduje včasné okopání a pravidelnou závlahu, přičemž byste ji měli přihnojovat. Pokud bude prosperovat, v prvním roce růstu se objeví listová část, ve druhém pak květní stonek, na kterém se časem vytvoří semena.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 13
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*