Piniové ořechy: zkuste zdravá semena ze Středomoří

Latinský název: Pinus pinea

Piniové ořechy v misce
Piniové ořechy

Pinové ořechy dnes běžně seženete na pultech obchodů. Kde se ale vzaly? Jedná se vlastně o semena z až 30 metrů vysokého jehličnatého stromu s názvem borovice pinie (Pinus pinea), který roste především v oblasti Středozemního moře. Budete-li tedy na jihu Evropy na dovolené, můžete si ji prohlédnout v plné kráse, přičemž dokáže zaujmout, zejména když vytváří stromořadí. Vzhled ovšem není hlavním důvodem, proč se o tento druh borovice zajímat. Důležitá jsou totiž právě semena, která mají rozličné léčivé účinky.

Upozorňujeme: v obchodech lze nalézt piniové ořechy i z dalších koutů světa. Produkty ze Sibiře ze stromů borovice sibiřská a borovice zakrslá by se ovšem měly spíše nazývat „kedrové“ či „cedrové ořechy“ a semena z borovice limba zase „limbové ořechy“.

Piniové oříšky a léčivé účinky

Léčivé účinky piniových ořechů budou zřejmě již ze samotného výčtu účinných látek. Obsahují totiž sacharidy, proteiny, zdravé tuky, minerály (např. zinek, železo, vápník či draslík), vlákninu a různé druhy vitamínů, včetně vysokého množství vitamínu E. Jmenovat pak musíme i cholin, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, stejně jako kyselinu listovou. Doplňme, že některé z těchto látek jsou účinné antioxidanty, takže konzumace piniových oříšků může mít preventivní účinky proti stárnutí.

Piniové ořechy jsou velmi vhodné i ke snižování vysoké hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Srdce a další části kardiovaskulárního systému ovšem umí chránit i jinak. Kladně totiž působí na hladinu cukru v krvi, čistí cévy a v neposlední řadě se jedná o vhodnou prevenci proti různým chorobám. Pozitivní účinky však mají rovněž na nervovou soustavu nebo na trávení, takže je lze konzumovat v průběhu diet. Navíc je do svého jídelníčku mohou zařadit i celiaci, tedy osoby s přecitlivělostí na lepek.

Pozor: konzumace piniových ořechů není bez rizika. V některých (převážně levnějších) směsích se totiž mohou nalézat nejedlá semena ze stromu borovice Armandova, po kterých může dojít až na několik týdnů ke změně vnímání chutí, když vše chutná hořce.

Kuchyňské využití piniových ořechů

Piniové oříšky se vzhledem ke své domovině často vyskytují v různých středomořských kuchyních. Asi největší zastoupení přitom mají v italských pokrmech, když jsou např. součástí bazalkového pesta. Navíc se hodí se např. do různých salátů, do pečiva, případně k těstovinám. A pokud si k snídani pravidelně dopřáváte müsli, piniové ořechy se mohou stát jeho další zdravou součástí. Jestliže se tedy rozhodnete pro jejich nákup, využít je budete moci na mnoho způsobů.

Recept na bazalkové pesto s piniovými oříšky: nejdříve nasekáte dva stroužky česneku a natrháte zhruba dva svazky bazalky. Poté smícháte, přidáte cca 25 až 30 g piniových ořechů a rozmixujete. Při tom vmícháte 5 či 6 lžic olivového oleje a v závěru dochutíte italským parmazánem, solí a pepřem.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Piniové ořechy
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*