Nehledejme stále zázračné potraviny, stačí se vrátit k tradičním, třeba k rajčatům

Rajče a účinky na zdraví
Čerstvě natrhané rajčata

Rajčata jsou plody rostliny, která se nazývá rajče jedlé (Solanum lycopersicum) a její původní domovinou je Střední a Jižní Amerika. Do Evropy se přitom dostala teprve v 19. století. Dnes v každém případě existuje ve dvou odrůdách, a to jako keříková či tyčková rajčata. Ačkoli se tyto rudé bobule dostaly na Starý kontinent vlastně teprve nedávno, dnes se jedná o velmi oblíbené plody, které dokonce tvoří základ asi nejoblíbenějšího pokrmu současnosti (viz níže).

Mohlo by vás zajímat: rajčata jsou někde označována za zeleninu, jinde za ovoce a někde za ovoce i zeleninu. Tento spor však nadále trvá, takže jejich zařazení není vůbec jednoduché.

Rajčata nejsou jen chutná, ale také zdravá

Rajčata obsahují mnohé účinné látky jako vitamíny (A, B, C, E nebo K), minerály (draslík, železo, fosfor, vápník či hořčík), vlákninu anebo karoten. Konkrétně mají antioxidační vlastnosti, takže zpomalují stárnutí, a jsou vysoce zásadotvorné. Pomáhají tedy vyrovnávat pH organismu. Velmi důležitá je i schopnost snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. To znamená, že mají kladný vliv na celou kardiovaskulární soustavu, takže působí i preventivně proti souvisejícím chorobám.

Pravidelná konzumace rajčat se může projevit i na funkčnosti mozku. Navíc mohou pomoci i lidem, kteří mají potíže s obranyschopností organismu, tedy s imunitou. Zmínit musíme rovněž podporu trávení a vyprazdňování, stejně jako správné odvodňování organismu. Rajčata ovšem mají možná i méně známé pozitivní vlastnosti. Tak například působí proti krevním sraženinám, podílí se na zdraví kostí a v neposlední řadě mají kladný vliv rovněž na zrak.

Upozorňujeme: ačkoli jsou rajčata zdravá, přeci jen existuje jedno ALE. Zelená rajčata totiž obsahují solanin, což je toxický glykoalkaloid, který zdraví rozhodně neprospívá.

Kuchyňské využití rajčat

Rajčata jsou samozřejmě výtečná čerstvá, kdy také obsahují nejvíce účinných látek. Zároveň jsou ale součástí mnoha oblíbených pokrmů. Tvoří např. základ pizzy, která je často považována za aktuálně nejoblíbenější jídlo vůbec. Navíc jsou nedílnou součástí mnoha druhů kečupů, tedy hustých červených rajčatových omáček. Rajčata se samozřejmě přidávají i do zeleninových salátů či teplých pokrmů. Existuje ovšem také rajčatový džus nebo smoothie.

Recept na pikantní domácí kečup: nakrájíte 3 kg rajčat, 10 cibulí a stejný počet červených paprik. Dáte do hrnce a přidáte 8 stroužků česneků, 2 chilli papričky, 100 ml octa, 6 bobkových listů a cukr a sůl dle chuti. Vše uvaříte, následně rozmixujete, propasírujete a dáte znovu vařit. Na konci přidáte 2 lžíce bramborového škrobu rozmíchaného ve vodě, čímž kečup zahustíte, a nalijte do sklenic.

Pěstování rajčete jedlého

Rajče jedlé je u nás běžně pěstovanou rostlinou. Ostatně domácí vypěstovaná rajčata jsou ve většině případů mnohem chutnější než ta prodávaná. Navíc je to velmi jednoduché. Rajče jedlé lze pěstovat na záhonu, ve skleníku i na balkóně či terase. Ať už je ale budete mít umístěny kdekoli, potřebuje humózní a středně těžkou půdu, která bude dobře propustná pro vodu. Vyhovují mu také slunná stanoviště, na druhou stranu při delších obdobích horka mohou snadno uschnout.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 4
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*