Rakytník: velmi efektivní v boji s různými chorobami

Latinský název: Hippophae rhamnoides

Rakytník řešetlákový patří mezi rostliny, jejichž plody jsou nejen chutné, ale především velmi zdravé. Pomoci tak mohou s rozličnými neduhy.

Výskyt: rakytník ještě před několika desítkami let nebyl příliš známou rostlinou, ačkoli je pravdou, že byl díky svým léčivým účinkům pěstován již starověkými Řeky. Nebývalý „boom“ používání této rostliny ovšem nastal především na konci 20. století. Tehdy bylo zjištěno, že je skutečně velmi efektivní v boji s různými chorobami, které sužují lidstvo. V novém tisíciletí jej tedy můžeme nalézt v mnoha podobách na pultech celé řady obchodů (nejen) se zdravou výživou.

Popis a účinné látky: biologický název vlastně zní rakytník řešetlákový, což je keř, na kterém nás budou zajímat jeho oranžové bobule, tedy peckovice žluté, oranžové až červené barvy. Ty dozrávají zhruba v průběhu srpna až října, tedy na rozhraní léta a podzimu, přičemž právě v tomto období mají nejvíce pozitivně působících látek. Jaké to jsou? Především vitamín C, a to v desetkrát větším množství než třeba v pomeranči, ale také vitamíny B, A, F, K či D. Dále jsou zde přítomny organické kyseliny, minerály, pektin, třísloviny, silice a řada dalších látek. Listy rostliny jsou v každém případě krátce řapíkaté, úzké, celokrajné a kopinaté. Květy se objevují od března do května. Samčí mají zelenavě stříbřitou barvu a samičí žlutavou barvu.

Užitečné části: využívány jsou právě plody.

Rakytník: velmi efektivní v boji s různými chorobami

Kosmetické využití

Pokud chcete, aby vaše pleť vypadala co nejlépe, vynikajícím prostředkem je rakytníkový olej. Ten je součástí řady kosmetických výrobků, neboť má vynikající regenerační účinky. Jeho vlastnosti totiž při pravidelnějším používání vedou k omlazení pokožky. Navíc nesmíme opomenout ani skutečnost, že rakytníkový olej dokáže pleť ochraňovat. To znamená, že je rovněž používán v kosmetice, která lidskou pokožku chrání proti ostrým slunečním paprskům.

Rakytník a léčivé účinky

Rakytník řešetlákový není jen součástí olejů, ale lze si jej pořídit rovněž v mnoha dalších podobách. K dispozici tak máte i rakytníkové masti, různé potravinové směsi, případně některé nápoje (čaje, likéry, šťávy apod.). Jejich léčivé účinky jsou přitom vskutku univerzální.

  • Podpora imunitního systému. Imunita je nejdůležitější v tom, abychom se vyvarovali různých nemocí a dalších problémů. Právě rakytník posiluje obranyschopnost organismu, a to proti chorobám, infekcím i stresu.
  • Pozitivní vliv na zažívání. Klíčová je také podpora činnosti jater a slinivky, případně tvorby žluči a trávicích enzymů. Zároveň je důležitá i schopnost léčit žaludečních vředy. Doplňme ještě zlepšenou peristaltiku střev a kladné působení při vzniku hemeroidů.
  • Pomoc při léčbě rakoviny. Užívání se doporučuje při ozařování rakoviny, přičemž dobře působí především při rakovině zažívací soustavy či děložního čípku. Navíc byly objeveny jeho celkové protinádorové účinky.
  • Mnohé další kladné vlivy. Plody je vhodné užívat při průjmech, kožních problémech nebo revmatismu. Pozitivně působí i na činnost plic, regulují krevní oběh, brání vypadávání vlasů a navíc umí čistit lidský organismus od toxických zplodin.

Využití rakytníku v kuchyni

Plody mají sladkokyselou chuť, přičemž v kuchyni se hodí např. ke zvěřině nebo krůtě, především ale k přípravě povidel, sladkých koláčů, smoothie či džemů. Chcete-li spojit příjemné s užitečným, džem z rakytníku je perfektním řešením. Stačí pouze rozvařit zralé bobule s některým druhem ovoce, např. s jablky (cca 1:1), propasírovat a dát opět vařit. Následně už jen přidáte cukr a směs vložíte do sklenic.

Bobule je možné využít také k přípravě různých nápojů, které jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Patří sem např. rakytníkový likér vhodný pro sychravé dny na posílení imunity, ale také rakytníkový sirup, jejž si lze připravit i za studena. I tyto nápoje jsou perfektní pro posílení obranyschopnosti organismu, takže si je neváhejte připravit podle našich receptů.

Pěstování rakytníku

Pokud byste si chtěli tento keř sami vypěstovat, vhodné je ho vysadit na slunné stanoviště, kde se mu bude dařit nejlépe. Půda je nejvhodnější lehčí, písčitá, propustná a bohatá na vápník a navíc by měla být zásaditá neutrální. Těžká kyselá zemina mu tedy vyhovovat nebude, což platí i pro nadměrnou vlhkost. Rakytník je na druhou stranu odolný proti suchu a odolá i mrazům. K růstu přitom nepotřebuje ani mnoho živin.

Fotogalerie:

Sdílet příspěvek:

Zdravá strava pro zralé ženy nemusí stát majlant

Rady, tipy a novinky
05/10/2022 Petr Sivok 0
Po čtyřicítce či po padesátce nastává ženě konečně klidnější období. Jak si ho užít a pečovat o sebe prostřednictvím zdravé stravy? Nemusíte utrácet horentní sumy ani rozumět skladbě jídla jako nutriční specialistky. Je to snazší, [...]

26 komentářů

  1. Dobrý den,
    Mám rakytník staří asi 5 let, letos mi podruhé bohatě zarodil a celíčký ho z užitkuji. Mám ale dotaz, jsou vysázený 3 keře, které jsem dostala. Kolem dokola je velmi mnoho mladých výhonů, které bych chtěla podarovat, ale bohužel nevím, které z keřů je samec a samice, jak je poznat a případně jaké máte zkušenosti s přesazením omládků. Moc děkuji za odpoveď.

    • Dobrý večer, nevím, jestli Vám už někdo neodpověděl na Váš dotaz. Ale přesto, podle mých zkušeností lze poznat samce rakytníku až po 3-4 letech, kdy má samec tzv. „jehnědy“ . Dále, ( sice to není k Vašemu dotazu), ale někdo v diskuzi psal, č´že sadí rakytník 1,5 m od sebe. To je velice málo, osobně z vlastních zkušeností doporučuji nejméně 3 m.Dále stříhání rakytníku, také z vlastní zkušenosti, pokud mám 1 samce a 2 samice, střihat vždy jen jednu samici po obráni plodů, protože ostříhaná samice bude mít příští rok, velice málo plodů. Druhou samici ostříhat až za rok nebo 2. Děkuji a zdravím milovníky rakytníku řešetlákového nebo rakytníku !Sluníčko“ Je větší a má banánouvou chuť a je výýýýborný.
      Zdravím

  2. Já již asi 3-tí rok oberu kuličky,rozsekám na maděru,přecedím a na cca 1kg hmoty dám 1 kg medu a 1/2 litru vodky.Po smíchání naleji do lahví s šroubovým uzávěrem a dám do studena.
    Pak vždy jednu lahev do lednice a každé ráno malý náprstek-nejlépe keramický si dám jako lék.
    Lahve vydrží v pohodě do další sklizně,jen se nesmí uzavřít celofánem-to mi zkyslo.
    Ani předtím,jsem moc nemarodil,ale od té doby nevím co je rýma o angině už vůbec nic.
    Jen jsem bohužel zbytek po cezení vyhazoval a tak děkuji za nápad to usušit a použít jako směs pro čaj.

  3. Dobrý den, já ostříhám větvičky s plody a dám je do mrazáku. Pak je vytahuji a obírám zmrzlé, aby se mi nerozmačkávaly. Plody operu, dám do skleničky a přidám med. Tak 1/3 medu a 2/3 rakytníku. Nechám med rozpustit v teple a pak uložím v ledničce. Rakytník pustí do medu šťávu. K jaru už jsou i pecky v rakytníku tak měkké, že se dají sníst. Zdá se mi to lepší než míchat s cukrem. Používám preventivně na posílení imunity. Část bobulí nechám v mrazáku a při začínající bolesti v krku cucám tak po čtvrt hodině několik bobulí. Angína se nerozjede.

  4. Dobrý den prosím o radu jak daleko má být od sebe zasazený rakytník,letos na jaře jsme koupily dva samičí i samčí a máme je od sebe 150 až 200cm,nevíme jestli je to tak správně? vnučka má na zahradě taky rakytník ale je u sebe tak asi půl metru a rodí úspěšně,děkuji

    • Dobrý den,
      vzhledem k tomu, že se rostliny rozrostou, je lepší mít je dál od sebe. Na jiném místě jsem psal o roubování holky na kluka, čímž ušetříte místo (článek o rakytníkovém oleji).
      Pokud máte pocit, že máte rostliny moc daleko, můžete přihrnour spodní větvičku holky zemí, bezpečně zakoření.
      Jarda

    • Dobrý den,
      osvědčil se mi rakyrníkový sirup, který vyrábím tak, že v mixéru rozdrtím rakytník, přecedím ho přes síto a šťávu smíchám v poměru 1:1 s medem. To co zůstane na sítu, usuším a přidávám do směsi na čaj. Celou zimu používám buď do čaje nebo se sodovkou – výborná limonáda….

  5. Prosím o radu,zda mohu zkrátit ved.výhon u rakytníku.samičky…stáří asi 4 roky….roste hodně do výšky oproti ostatním větvím…..

    • Dobrý den, klidně seřízněte rakytník (samičí i samčí rostlinu) ale až na jaře. Já jsem také seřezávala; jediná nevýhoda rakytníku je, že stále rostou kolem nové rostliny cca 10-15 cm pod povrchem na různé strany. Já je vykopávám a daruji dál… je to možná právě tím zaříznutím horních větví.

  6. Dobrý den
    Mám dotaz ohledně usychání větví rakytníku (samce).Mám jej několik let a byl bez problému. Letos najednou se začaly ohýbat listy,jako dovniř listu. A větve ty starší úplně uschly. Ořezal jsem je,některé byly docela silné.Trochu jsem odhrábl zem z kořenů jestli tam neřádí hryzec. Nic. Kořeny se zdají být v pořádku. Keř je na slunečném místě,spíš na suchu.
    Děkuji za odpověď.
    Jindřich

    • Dobrý den, musíme se přiznat, že vám nedokážeme poradit, přeci jen vše nevíme, možná nám všem ale poradí nějaký zkušenější čtenář.

    • dobrý den,jak zde popisujete problémy s pěstováním rakytníku samce.Tento problém jsem měl takéa tak jsem rostlinu co nejvíce otsříhal ,aby se zmladil a kazdý den jsem záléval a myslím,že to pomohlo.

    • Dobrý den. Také pěstuji Rakytník, ale jelikož ho mám krátce, tak měl letos jen pár plodů.Jestli mohu z mé zkušenosti poradit, tak já si pěstuji na zahrádce různé bylinky.Když už jich mám dost nasušeno a stále ještě rostou, tak ty navíc a nebo ty né úplně kvalitní na čaj a usušené dám do plátěného pytlíku o rozměrech tak 20×40 cm, naplním plný pytlík, jen lehce je tam naskládám celé jak je ostříhám i se stonkami, pytlík zavážu,aby z něj bylinky nevypadali a nemusela jsem je cedit, dám do velkého sudu, myslím že je 200 litrový a nechám louhovat. Za 14 dní ředím výluh s vodou tak 1:10 a zalévám tím vše co mi roste na zahrádce a ten sáček s bylinkami v sudu nechávám, dokud vše nevypotřebuji.Pokud vyčerpám sud ,tak naložím nové bylinky. Každý rok jsem měla petržel a mrkev po sklizni malou, ale letos co jsem začala nakládat bylinky a 3x za sezonu jsem je zalila ředěnou zálivkou, vypěstovala jsem krásnou velkou zeleninu, což mě velmi překvapilo.Nyní už je po sklizni a co mám ještě naložené v sudu, tak tím zalévám stromy.Jednou jsem někde četla, že tak jak nám lidem pomáhají bylinky na zdraví, tak to svědčí i rostlinám na našich zahrádkách a letos se mi to opravdu potvrdilo.Takže už mám papírový pytel usušených bylinek připravený na příští rok.Velmi dobře se mi také osvěčila přeslička rolní, kterou jsem naložila do jednoho sudu a ta mě pomohla v tom, že jsem letos vůbec neměla na rostlinách Molice, které jsem loni stříkala chemií a stejně to nepomohlo.Přeji všem pokud to chcete vyzkoušet, ať se Vám také zadaří vypěstovat zdravou úrodu.Mějte se pěkně ,zdraví Vás Anička

    • Dobrý dne, možná to bylo letošním velkým suchem. Pokud máte hodně propustnou půdu, tak se vláha těžko udrž. Rakytník nemá hluboké kořeny. Asi by to chtělo zalévat…

  7. Hledám jestli někdo vyrábí ruční tabletkovač, abych si mohl z usušeného a rozdrceného rakytníku (hlívy, kustovnice, ) mohl udělat tablety na užívání.

      • Nechci Vás urazit, ale Vaše odpověď mi hodně dala. Prosím Vás lidi na internetu, pokud Váš názor neposune řešení dopředu, nechte jej odpočívat doma.

        • Dobrý den,

          našim čtenářům se snažíme vždy odpovědět i v případě že o řešení nevíme.

          Hezký den

  8. všem doporučuji:
    plody rakytníku oprat ve studené vodě, okapat,nechat oschnout na utěrce. Tyčovým mixérem rozmixovat ne úplně do hladka, spíše na kaši. přidat a zamíchat moučkový cukr, váhově 1:1.Uchovat po 2 dny v nádobě v lednici a často promíchat. Pak dát do malých skleniček, uzavřít a do ledničky. Užívat 1 lžičku dennně nalačno, zapít vlažnou vodou. Za celou zimu jsme nebyli nachlazení ani nemocní.
    Jde to dělat i ze zmražených plodů. Dělám to vždy ze 20 dkg.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*