Vlašské ořechy patří mezi velmi zdravé potraviny. Obsahují kvalitní tuky a další účinné látky

Latinský název: Juglans regia

Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského (Juglans regia). Jak asi každý ví, jde o pevnou dřevnatou skořápku, které obsahuje jádra, jež se konzumují. Na stromě se ovšem ještě nacházejí v zeleném pouzdře. Dostat se tedy k poživatelné části, která může mít různou barvu a tvar, nemusí být úplně jednoduché. Plody ořešáku královského, jenž dorůstá i do výšky přes 40 m, dozrávají každopádně na konci léta, tedy od srpna do září. Člověkem jsou vlašské ořechy používány odedávna a zřejmě byly konzumovány už v neolitu (mladší doba kamenná).

Vlašské ořechy z hlediska zdravotních účinků

Každý vlašský ořech obsahuje mnoho účinných látek. Jedná se především o tuky (70 %), a to zejména v podobě nenasycených mastných kyselin, které jsou zdravé. Vyskytují se v něm i vitamíny (B-komplex nebo E) a minerály (hořčík, zinek či měď). Díky tomu je řazen mezi tzv. antioxidanty, takže tělu pomáhá zbavovat se volných radikálů. Navíc má kladný vliv na kardiovaskulární systém, protože působí jako prevence chorob, a to včetně aterosklerózy (kornatění tepen), dále reguluje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru.

Vlašské ořechy mají pozitivní vliv i na fungování mozku a nervovou soustavu a u dětí se dokonce podílejí na rozvoji mozku, který ostatně svým tvarem dost připomínají. Dále se mohou pozitivně podílet na produkci hormonů a lepším trávení, ale vliv mají rovněž na vlasy, nehty a pokožku a dokonce se o nich mluví i v souvislosti se sexuální potencí a plodností. Doplňme, že vlašské ořechy obsahují melatonin, tedy hormon, jenž se podílí na usínání. Pokud s ním máte problém, určitě je můžete vyzkoušet.

Vlašské ořechy v kuchyni

Vlašské ořechy lze samozřejmě konzumovat čerstvé a syrové, kdy si koneckonců zachovávají nejvíce účinných látek. Použít je můžete i do pomazánek a dobré jsou v kombinaci se sýry. Především se ale využívají při přípravě sladkých pokrmů, a to včetně mnoha druhů moučníků a vánočního cukroví. Z vlašských ořechů se navíc vyrábějí také nápoje. Jedním z nich je ořechovka. Méně známé už je mléko, což je ovšem škoda, neboť se jedná o výraznější zdravější alternativu kravského mléka.

Recept na mléko z vlašských ořechů: stačí namočit 200 g ořechů na několik hodin do vody, kterou je vhodné párkrát vyměnit. Poté ji slijete a ořechy zalijete 1 l čisté vody, přičemž můžete přidat trochu datlí a mořských řas. Tímto postupem učiníte nápoj ještě zdravější. Pak už vše pouze rozmixujete, přecedíte přes plátno a pořádně vymačkáte.

Pěstování ořešáku královského

Původní domovinou ořešáku královského je západní a střední Asie a možná i jihovýchodní Evropa. Už od raného středověku je ovšem hojně vysazován i u nás. Strom ovšem vyžaduje vhodná místa, kde se mu bude dobře dařit. Vyhovuje mu především dostatek vláhy a světla. Vysadit ho tedy nelze na suchá stanoviště a do suché a neprodyšné půdy. Jelikož se jedná o velký strom, důležitý je rovněž dostatečný prostor. Na závěr ještě uveďme, že nebývá pěstován pouze pro vlašské ořechy, ale také jako okrasný a stínící strom.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 33
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*