Celiakie je autoimunitní nemoc, která postihuje sliznici tenkého střeva a způsobuje ji lepek (gluten). Objevit se přitom může jak v dětství, tak v dospělosti. Takto postižní jedinci se musí vyhýbat potravinám, které lepek obsahují. Mezi ně patří především obiloviny (pšenice, ječmen či žito). Pokud tzv. celiaci nějakou podobnou potravinu zkonzumují, objeví se takové příznaky jako poruchy trávení (např. průjmy či zvracení), nechutenství, křeče v břiše, snížení tělesné váhy anebo únava. Vzhledem k tomu, že celiakie je způsobena vrozenými predispozicemi, tzn. geneticky, žádná účinná prevence neexistuje. K dispozici navíc není ani léčba. Nezbytně nutná je tedy tzv. bezlepková dieta. V současné době však mohou celiaci používat mnoho potravin jako např. pohanku, které lepek neobsahují. Podrobnosti o takřka všech dostupných rostlinách naleznete v našich článcích.
Jáhly: potravina, která je vhodná pro celiaky, sportovce i kojence
Jáhly jsou kuchyňská ingredience, která je získávána loupáním semene prosa. Jedná se přitom o vhodnou potravinu pro celiaky, sportovce i kojence, ale vlastně pro všechny. Výskyt: jáhly jsou potravinou, která se získává loupáním prosa, které […]