Pomeranče (pomerančovník čínský): kvalitní zdroj vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek

Latinský název: Citrus sinensis

Pomerančovník čínský jako kvalitní zdroj vitamínu C
Pomerančovník čínský a pomeranče

Pomeranče jsou oblíbené pro své účinky na naše zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínu C mají kladný vliv na imunitní systém, ale prospět nám mohou i mnoha dalšími způsoby.

Výskyt: jak už napovídá druhový název, pomerančovník čínský původně zřejmě pochází z Číny, a to z jihozápadu nejlidnatější země světa. Od počátku se ale asi vyskytoval i na severovýchodě Indie. Na evropský kontinent se dostal teprve v 15. století, a to společně s mořeplavci.

Popis a účinné látky: pomerančovník čínský je zhruba 5 až 10 m vysoký strom z čeledi routovitých, kam patří i další zástupci citrusů. Disponuje přitom kulovitou korunou a listy jsou podlouhle vejčité až eliptické a špičaté v horní části. Květy jsou sytě bílé a pěkně voní. Plodem je hesperidium známé jako pomeranč. Ten obsahuje velké množství vitamínu C, ale vyskytují se v něm také další vitamíny (především A a ze skupiny B-komplex), stejně jako minerály (hořčík, vápník, draslík nebo železo), vláknina, sacharidy, flavonoidy a pektiny.

Užitečné části: využívány jsou především plody, které u i České republice patří již po mnoho desetiletí mezi nejoblíbenější ovoce.

Léčivé účinky pomerančů

Pomeranče jsou oblíbené pro své účinky na naše zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínu C mají kladný vliv na imunitní systém, takže člověku pomáhají odolat nejrůznějším (i závažným) onemocněním. Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární systém. Snižují totiž krevní tlak a hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Dále se podílí na krvetvorbě, a díky přítomnosti flavonoidů mají příznivý vliv i na prevenci srdečního infarktu. Zároveň pomáhají předcházet mozkové mrtvici.

Vzhledem k obsahu vlákniny se pomeranče podílejí také na správném fungování trávicí soustavy, neboť kupříkladu zabraňují zácpě. Kladný vliv by měly mít rovněž na mozek, stejně jako na správný vývoj zraku. Využití pomerančů je vhodné i v případě, pokud máte potíže s vypadáváním vlasů a podílí se rovněž na zdraví pokožky, neboť pomáhají vytvářet kolagen.  Někdy bývají plody pomerančovníku dávány do souvislosti i s jistými protirakovinnými účinky, které ovšem ještě nebyly potvrzeny.

Využití pomerančů v kuchyni

 Nejlepším zdrojem živin jsou čerstvé pomeranče. Můžete si z nich např. vylisovat či rozmixovat osvěžující šťávu. Lze je ale také kompotovat a připravit si z nich je možné také marmeládu, takže vám doma vydrží dlouho. Pomeranče je možné použít také do sladkých pokrmů (např. do koláčů), ovocných salátů, ale hodí se i jako přísada k masu. Z pomerančovníků lze v kuchyni využít i kůru a květy. Tyto části nacházejí uplatnění především při přípravě různých čajových směsí, kterým dodávají některé účinné látky, ale také zajímavou chuť.

Chcete-li si připravit zdravý a osvěžující nápoj, vyzkoušejte náš recept na čerstvou pomerančovou šťávu. Ze všech surovin nejprve odstraňte pecky. Následně vložte do mixéru 12 pomerančů, 2 mandarinky, půl citrónu a rozmixujte. Pokud chcete mít šťávu sladší, můžete přidat i cukr, ale tím snížíte její prospěšnost pro zdraví. Použít ovšem můžete i alternativní sladidla, která jsou zdravější. Mezi nejlepší řešení přitom patří stévie sladká. Doplňme, že nápoj byste měli ideálně podávat vychlazený, a to především v průběhu horkých letních měsíců.

Pěstování pomerančovníku čínského

Pomerančovník čínský (a další citrusy) je možné pěstovat v květináči, a to s objemem minimálně 50 litrů. Jsou ovšem velmi citlivé na teplotní změny. Proto jim nejvíce vyhovují místa s dostatkem světla, na kterých nebude foukat vítr, který pomerančovníky v oblibě rozhodně nemají. Především v průběhu letních měsíců je ovšem neumisťujte na přímé slunce, ale ideálně do polostínu. Právě v létě navíc vyžadují pravidelné hnojení (alespoň jednou týdně) a také dostatečnou zálivku.

Tip na závěr: v současné době si i v českých obchodech můžete pořídit poměrně netradiční citrusové plody. Patří sem např. pomelo, bergamot nebo Buddhova ruka. Všechny tyto plody jsou nejen chutné a mohou se stát zajímavými kuchyňskými ingrediencemi, ale stejně jako pomeranče mají mnoho pozitivních vlivů na lidské zdraví. Vyzkoušejte tedy i toto ovoce, které vám může zachutnat i pomoci.

Sdílet příspěvek:

Zanzibar – rostlinky, bylinky a ostatní z cest 1

Fotoreporty
11/09/2016 Petr Sivok 0
Rostlinky a bylinky jak je pozná jen malá část z nás, taková může být návštěva exotického ostrova Zanzibaru. Zanzibar má přibližně 1 milion obyvatel a leží ve východní Africe blízko Tanzánie. Vyhlášený je především svými úžasnými [...]

Bylinkový čaj na nachlazení (recept)

Čaje
25/01/2020 Katerina 0
Zimní měsíce přinášejí velké množství populárních radovánek. Na druhou stranu se jedná o období, ve kterém nám hrozí nachlazení, a to napříč všemi generacemi. Přináší to občas nepříjemné průvodní jevy, jakými jsou kašel a nachlazení. [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*