Hlíva ústřičná: zázračná houba, která se živí dřevem

Latinský název: Pleurotus ostreatus

Hlíva ústřičná je v posledních letech doporučována mnoha odborníky, neboť má výtečné účinky na lidské zdraví. Předně se hodně mluví o jejím příznivém vlivu na imunitu organismu, přičemž zvyšuje odolnost i proti různým infekcím a zánětům, ale nejdříve vše postupně.

Výskyt: hlíva ústřičná roste v mírném pásmu i v oblastech subtropických lesů, a to takřka po celém světě. Vzhledem k tomu, že se jedná o dřevokaznou houbu, roste na kmenech mnoha druhů listnatých stromů, ze kterých si bere živiny. Často je však také pěstována uměle.

Popis a účinné látky: tato houba z čeledi Pleurotaceae má klobouk široký až 30 cm, jenž disponuje lasturovitým tvarem. Jeho vnější barva je šedá až šedohnědá. Hlíva je známa i bohatými trsy plodnic. Lupeny jsou nízké, třeň velmi krátký (cca 4 cm). Dužnina je bílá a výtrusy bezbarvé. Hlíva obsahuje velké množství vitamínů, ale také proteiny, mastné kyseliny (především kyselinu linolenovou a olejovou), steroly, minerální látky, stopové prvky a vlákninu.

Užitečné části: používán je zejména klobouk, zužitkovat je ovšem možné i třeň.

Léčivé účinky hlívy ústřičné zejména posílení imunity

Hlíva ústřičná je v posledních letech doporučována mnoha odborníky, neboť má výtečné účinky na lidské zdraví. Předně se hodně mluví o jejím příznivém vlivu na imunitu organismu, přičemž zvyšuje odolnost i proti různým infekcím a zánětům.Podstatná je rovněž schopnost snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, což jistě docení velké množství lidí. Zmínit musíme rovněž její protizánětlivé účinky, stejně jako kladný vliv při virových či bakteriálních onemocněních.

Hlíva působí pozitivně i v případě přetrvávající únavy, ale také při různých alergiích anebo stresu. Zároveň dokáže vhodně regulovat krevní tlak a funkci cévního systému. Osvědčila se rovněž při hemeroidech, různých ekzémech, bradavicích virového původu a popáleninách. Dále má kladný vliv na fungování střev a zdůraznit musíme i zpomalení procesu stárnutí. Hlívu ústřičnou si můžete koupit v lékárnách ve formě sušeného prášku, nicméně se jedná také o vynikající surovinu do kuchyně…

Hlíva ústřičná v kuchyni

Stále více lidí dnes hlívu ústřičnou používá při přípravě jídel. Její masité klobouky se kupříkladu hodí jako surovina do rozličných polévek či omáček, v nichž mohou tvořit jak základ, tak doplněk jednotlivých pokrmů. Nezklame vás ovšem ani v případě, pokud milujete nakládané houby. Můžete ji rovněž použít k přípravě řízků, smaženice anebo podávat v kombinaci se zeleninou. Hlívu ústřičnou je navíc možné sušit, udit a dokonce ji konzervovat kvašením jako zelí.

Recept na guláš z hlívy ústřičné: na oleji zpěníte pokrájenou cibuli a následně přidáte nakrájenou hlívu ústřičnou v množství, které vám bude vyhovovat. Pak posypete sladkou papriku a podlijete vodou. Pokračujete nakrájenou paprikou a dvěma rajčaty, přičemž můžete dochutit i zeleninovým vývarem.  Nakonec zahustíte moukou a necháte ještě cca 10 minut povařit. Jako přílohu můžete servírovat houskový knedlík anebo pečivo. Záleží pouze na tom, co preferujete.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Hlíva ústřičná
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*