Fazole adzuki – zdravé, chutné a lehce stravitelné

03/05/2019 Petr 0

Fazole adzuki (někdy psáno i azuki) jsou malá, asi půl centimetrová semena z jednoleté rostliny vigna hranatá (Vigna angularis). Nejčastěji bývají červená, nicméně existují i v jiných barevných variantách. Adzuki byly domestikovány ve Střední a […]

Cizrna beraní – zdravá luštěnina pro celou rodinu

08/06/2018 Petr 0

Cizrna, které se říká i „římská hrách“, patří mezi kvalitní luštěniny, které jsou velmi prospěšné. Na rozdíl od podobných rostlin navíc nenadýmá, což je její další vynikající vlastností. Kromě toho se jedná o vhodnou potravinu […]

Černá rýže – superpotravina z východu

10/04/2018 Petr 0

Rýže je jednou z nejstarších kulturních plodin a dnes patří celosvětově mezi nejrozšířenější potravinu, když podle některých odhadů pokrývá cca jednu pětinu kalorické spotřeby lidské populace. Vzhledem k tomu, že jsme v našich podmínkách dlouhodobě […]

Teff (milička habešská) – potravina budoucnosti?

15/11/2017 Petr 0

Teffová semena jsou velmi zdravá. Díky vysokému obsahu železa velmi dobře působí při anémii (chudokrevnosti) a přítomný vápník účinkuje i proti osteoporóze (řídnutí kostí), vše ale postupně… Výskyt: Habeš je výraz, který dříve označoval dnešní […]

Amarant – zdraví prospěšné rostliny z Ameriky

27/02/2017 Petr 2

Možná jste již název „amarant“ někdy slyšeli, ale nedokážete si jej zařadit. Jedná se tedy o jiný název pro botanický rod laskavec, do kterého patří přes 60 druhů rostlin. Domovinou tohoto rodu je americký dvojkontinent, […]