Sirup z rýmovníku – jak si ho doma připravit?

A máme hotov domácí sirup z rýmovníků
Sirup z rýmovníku

Poslední týdny je doslova hitem rýmovník, po přípravě čaje z této rostliny (článek zde) přinášíme další využití této skvělé rostliny a to sirup z rýmovníku. Jak jsme již psali v našem článku o rýmovníku, velmi dobře účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku, můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem.

Teď již ale k přípravě domácího sirupu z rýmovníku. Pro náš první pokus jsme vyzkoušeli po internetu kolující následující recept:

1 pomeranč

1 citrón

30 – 40 lístků rýmovníku dle velikosti

1 litr vody

1 kg cukru

 

Fáze 1: příprava surovin

Oloupeme pomeranč i citron, natrháme a omyjeme lístky rýmovníku, do nádoby si také připravíme 1 litr vody. Cukr můžeme připravit až později.

Fáze 2: vložení surovin do hrnce

Pomeranč, citrón a listy rýmovníku vložíme do hrnce a zalijeme litrem vroucí vody a necháme macerovat 24 – 48 hodin.

Obsah hrnce zatížíme (v tomto případě pokličkou) a přikryjeme alobalem nebo utěrkou.

Fáze 3: scezení obsahu hrnce

Po 48 hodinách máme vyluhovaný nálev připravený k scezení.

Nyní scedíme obsah hrnce a připravíme již pro konečnou fázi přípravy sirupu.

Fáze 4: výroba samotného sirupu

Postupně přidáme kilo cukru (bílého nebo třtinového) a nálev přivedeme k varu na mírném ohni a za občasného míchání vaříme.

Zhruba po hodině v našem případě dokonce po 2 (ale stálo to za to :)) dostaneme ideální konzistenci sirupu.

Vše pak přelijeme do připravených lahviček a máme hotovo – sirup z rýmovníku je zde.

Byl to první náš pokus výroby sirupu z rýmovníku, máme mnoho dalších nápadu na zlepšení a otestování více variant (méně cukru, více listu rýmovníku, jiné ovoce apod.). Recepty případně ještě doplníme. Sirup z rýmovníku je výborné sladidlo do čajů (náhražka medu) nebo se hodí k přípravě různých pokrmů (stačili jsme vyzkoušet například s krevetami a výborné).

Podrobnosti receptu
recipe image
Recept
Sirup z rýmovníku
Publikováno
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Průměrné hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 27 Review(s)

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

11 komentářů

    • taky jsem na to myslela, po 1 – 2 hod tam už moc účinných látek být nemůže, tipla bych skoro nulu…..máte nějaký lepší recept?

  1. Dobrý den, tento recept jsem už letos zkoušela, ale bez toho dvouhodinového vaření. V mém případě má krásnou světlou barvu.

  2. Dobrý den, já bych ty listy natrhala aby se více vyluhovaly. Když se dělá čaj, tak se také natrhají, jinak to není ono 🙂

    • Dobrý den, není to v článku popsané, ale na fotkách je vidět, že jsou listy natrhané, jinak by to určitě nebylo ono.

  3. Dobrý den,
    srdečně vás zdravíme a děkujeme vám za rychlou odpověď. Tak na Anginovník si budeme muset počkat až na jaro, ale vámi zaslaný recept na sirup z rýmovníku ihned vyzkoušíme protože ten pěstujeme již několik roků, ale teprve letos se o něm začalo publikovat. Děkujeme a jsme s pozdravem manželé Kornasovi.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*