Jablko je velmi oblíbené ovoce, velmi vás však překvapí, jaké všechny účinky má na zdraví

Čerstvé jablka
Jablka v bedýnce

Jablka jsou běžnou součástí našeho jídelníčku, a to dlouhodobě. Jabloním se ale daří po celém světě. Jejich původní domovinou je pravděpodobně Střední Asie. Právě odsud totiž pochází divoce rostoucí jabloň Sieversova (Malus sieversii). Jak ukázali výzkumy, tento druh je předek většiny odrůd člověkem pěstovaných jabloní (Malus domestica), kterých dnes existuje obrovské množství. Jen v České republice je pěstováno přes 300 odrůd jablek, přičemž se jedná o vůbec nejpopulárnější ovoce.

Léčivé účinky jablek

Jablko je nejen chutným ovocem, ale samozřejmě nám dokáže pomoci s některými neduhy. Obsahuje totiž mnoho účinných látek jako vitamíny (především vitamín C a karoten), minerály (vápník, železo, fosfor, hořčík či draslík), vlákninu nebo nenasycené mastné kyseliny. Jablka byste měli konzumovat neloupaná, protože právě slupka obsahuje nejvíce cenných látek. Celý plod (zvaný malvice) je navíc z 83 % tvořen vodou, takže pravidelná konzumace jablek může tělo pomoci udržovat hydratované.

Toto ovoce má kladný vliv na imunitu, takže pomáhá organismus se bránit proti různým nebezpečím. Navíc tělo brání proti následkům stresu, který je v dnešní době zodpovědný za celou řadu více či méně závažných onemocnění. Jablka pozitivně působí také na kardiovaskulární systém (konkrétně na krevní oběh, srdce i cévy a navíc snižují hladinu cholesterolu a stabilizují hladinu krevního cukru). Podílí se také na detoxikaci organismu a celkově pomáhají s trávením (účinkují proti průjmu i zácpě apod.). Kromě toho dokážou kladně působit na psychiku a doporučovány jsou při chřipce i nachlazení.

Mohlo by vás zajímat: záleží samozřejmě na tom, jak kvalitní jablka budete konzumovat. Pokud si např. myslíte, že bolestivé puchýřky na rtech jsou reakcí na samotné jablko, pak vězte, že jde o důsledek škodlivých látek, které se nachází v ovoci ze supermarketů. Tyto látky mohou dokonce způsobovat i závažnější alergické reakce (např. poruchy trávení).

Využití jablek v kuchyni

Jablka je záhodno konzumovat čerstvá a se slupkou (viz výše). Pouze u jablek, která nejsou z ekologického zemědělství, byste si měli dát pozor a důkladně je omýt teplou vodou, případně oloupat. Tak jako tak je lze použít do ovocných salátů. Zároveň se z nich vyrábí džemy a kompoty, případně se jedná o velmi používanou surovinu do sladkých jídel (moučníků apod.). Z jablek se navíc dělají i nápoje jako džusy či mošty. Velmi ceněný je rovněž jablečný ocet, který má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, a i přes kyselou chuť působí zásaditě, což je rovněž důležité.

Recept na jablečný ocet: do sterilizované nádoby nastrouhejte jablka (i jádřince). Na každých 400 g použijte litr vody, kterou můžete dle chuti osladit (ideálně třtinovým) cukrem. Nádobu přikryjte papírovou utěrkou a upevněte ji gumičkou. Následně nechte 10 dní stát na světlém a teplém místě (vyhněte se ovšem přímému slunci) a zhruba dvakrát až třikrát denně promíchejte. Potom sceďte do další nádoby, zakryjete a tentokrát nádoba poputuje na tři týdny na chladné a temné místo. Na závěr obsah znovu přeceďte, a to přes jemné pláto.

Jak pěstovat jabloně na zahradě?

Existuje skutečně velké množství odrůd jablek, takže se nejprve zaměřte na to, jaké vlastnosti požadujete. Zakoupený stromek je vhodné vysadit na podzim, přičemž vrstva půdy by měla být dostatečně vysoká. Na její kvalitu naopak jabloně náročné nejsou. Stromkům byste měli zpočátku připravit oporu a během růstu je přihnojovat, aby dobře plodily. Pokud se o ně budete dobře starat, odměnou vám mohou být chutné a zdravé plody. A jak poznáte, že už jsou zralé? Stačí rozkrojit jedno jablko a přesvědčit se, zda semínka začínají hnědnout.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 255
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*