Jak si připravit čaj z rýmovníku? – video recept

Recept na čaj z rýmovníku
Čaj z rýmovníku

Vzhledem k velmi pozitivním účinům rýmovníku při nachlazení, rýmě i bolestech v krku je často připravován z této rostliny čaj. Čaj z rýmovníku není vůbec složité připravit a zvládnete ho prakticky stejně rychle jako ostatní čaje.

Podrobnější informace o rýmovníku jeho využití a účincích najdete zde.

Jak na to?

Ingredience:

1 litr vroucí vody

3 středně velké listy rýmovníku

2-3 lžičky medu (pokud chcete mít 100% jistotu, že med neztratí své účinné látky, přidejte až po vychladnutí a před pitím čaje)

Postup:

Natrháme 3 středně velké nebo 2 velké listy rýmovníku, listy omyjeme. Doporučujeme listy natrhat, aby lépe uvolnily aroma a účinné silice. Poté zalijeme litrem vroucí vody, přidáme 2-3 lžičky medu, vše promícháme a přibližně 7-10 minut necháme luhovat.

Čaj z rýmovníku je hotov – přejeme příjemný požitek z čaje!

Podrobnosti receptu
recipe image
Recept
Čaj z rýmovníku
Publikováno
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Průměrné hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 40 Review(s)

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 271
    Shares

 

6 komentářů

  1. Dobrý den, rýmovník pěstují a užívám spolu s rodinou už několik let, květináče s bylinou mám na okenních parapetech ložnice, a když se dotknu větviček, tak místnost příjemně provoní současně desinfikuje. Rýma se nám tím pádem úspěšně vyhýbá a když nás přece jenom viróza hodlá skolit, tak uvařím velkou konev vody, přidám pořádnou hrst pomačkaných omytých lístků rýmovníku, nechám vyluhovat, přeliji do termosky a popíjíme celý den, případně dva-tři, a příznaky nemoci odeznívavají.

  2. Ještě k pěstování rýmovníku-jakou má rád zálivku? Asi jsem ho moc zalévala, začal mě uhnívat, tak jsem omezila.

    • Dobrý den, to je často rozporuplné, udává se, že při teplotě 80 stupňů by se účinné látky v medu zničily až po hodině, tedy při delším vystavení vysoké teplotě.

      • Dobrý den, nebylo by tedy lepší, pokud je to rozporuplné, tak dávat med do tekutin o teplotě 40°C, tak jak to doporučují prakticky všichni včelaři? Stejně ten čaj nikdo nebude pít vařící…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*