Čaj z rýmovníku (recept) – účinný pomocník proti chřipce a nachlazení

Recept na čaj z rýmovníku
Čaj z rýmovníku

Vzhledem k velmi pozitivním účinům rýmovníku při nachlazení, rýmě i bolestech v krku je často připravován z této rostliny čaj. Čaj z rýmovníku není vůbec složité připravit a zvládnete ho prakticky stejně rychle jako ostatní čaje.

Nejdříve však něco málo o samotném rýmovníku. Jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Nejčastěji jde však o pojmenování australského druhu Plectranthus argentatus. Jeho původní domovinou je tedy Austrálie, ačkoli je dnes rozšíření i na dalších kontinentech. Nejlépe účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku. Ostatně o tom už vypovídá sám název. Rýmovník má ale kladný vliv rovněž na další neduhy. Můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem. Podle některých zdrojů má i antioxidační vlastnosti, účinkuje při vysokém krevním tlaku, problémech s ledvinami anebo při problémech trávícího ústrojí.

Nyní již k samotné přípravě čaje z rýmovníku:

Ingredience:

1 litr vroucí vody

3 středně velké listy rýmovníku

2-3 lžičky medu (pokud chcete mít 100% jistotu, že med neztratí své účinné látky, přidejte až po vychladnutí a před pitím čaje)

Postup:

Natrháme 3 středně velké nebo 2 velké listy rýmovníku, listy omyjeme. Doporučujeme listy natrhat, aby lépe uvolnily aroma a účinné silice. Poté zalijeme litrem vroucí vody, přidáme 2-3 lžičky medu, vše promícháme a přibližně 7-10 minut necháme luhovat.

Čaj z rýmovníku je hotov – přejeme příjemný požitek z čaje!

Sdílet příspěvek:

Ostružinovo mátový džem (recept)

Džemy
13/10/2020 Petr Sivok 0
Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při [...]

10 komentářů

  1. Dobrý den.Četla jsem recept na čaj z rýmovníku. Píšete, na litr vody, tři listy rýmovníku. Není to nějak málo listů na litr vody ?

  2. Dobrý den, rýmovník pěstují a užívám spolu s rodinou už několik let, květináče s bylinou mám na okenních parapetech ložnice, a když se dotknu větviček, tak místnost příjemně provoní současně desinfikuje. Rýma se nám tím pádem úspěšně vyhýbá a když nás přece jenom viróza hodlá skolit, tak uvařím velkou konev vody, přidám pořádnou hrst pomačkaných omytých lístků rýmovníku, nechám vyluhovat, přeliji do termosky a popíjíme celý den, případně dva-tři, a příznaky nemoci odeznívavají.

  3. Ještě k pěstování rýmovníku-jakou má rád zálivku? Asi jsem ho moc zalévala, začal mě uhnívat, tak jsem omezila.

    • Rýmovník nemá rád moc vody, zalévat až je půda v květináči shora suchá na pohmat. Také nesmí stát ve vodě. Já každý den do velkého květináče naliji asi tak 1 dcl vody a je to O.K. Záleží na velikosti rýmovníku – čím je menší, tím méně vody potřebuje….

    • Dobrý den, to je často rozporuplné, udává se, že při teplotě 80 stupňů by se účinné látky v medu zničily až po hodině, tedy při delším vystavení vysoké teplotě.

      • Dobrý den, nebylo by tedy lepší, pokud je to rozporuplné, tak dávat med do tekutin o teplotě 40°C, tak jak to doporučují prakticky všichni včelaři? Stejně ten čaj nikdo nebude pít vařící…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*