Čaj z rýmovníku – účinný pomocník proti chřipce a nachlazení

Recept na čaj z rýmovníku
Čaj z rýmovníku

Vzhledem k velmi pozitivním účinům rýmovníku při nachlazení, rýmě i bolestech v krku je často připravován z této rostliny čaj. Čaj z rýmovníku není vůbec složité připravit a zvládnete ho prakticky stejně rychle jako ostatní čaje.

Nejdříve však něco málo o samotném rýmovníku. Jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Nejčastěji jde však o pojmenování australského druhu Plectranthus argentatus. Jeho původní domovinou je tedy Austrálie, ačkoli je dnes rozšíření i na dalších kontinentech. Nejlépe účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku. Ostatně o tom už vypovídá sám název. Rýmovník má ale kladný vliv rovněž na další neduhy. Můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem. Podle některých zdrojů má i antioxidační vlastnosti, účinkuje při vysokém krevním tlaku, problémech s ledvinami anebo při problémech trávícího ústrojí.

[box type=’success ‚ height=’50px‘]Samotný článek a podrobnější informace o rýmovníku jeho využití a účincích najdete zde.[/box]

Nyní již k samotné přípravě čaje z rýmovníku:

Ingredience:

1 litr vroucí vody

3 středně velké listy rýmovníku

2-3 lžičky medu (pokud chcete mít 100% jistotu, že med neztratí své účinné látky, přidejte až po vychladnutí a před pitím čaje)

Postup:

Natrháme 3 středně velké nebo 2 velké listy rýmovníku, listy omyjeme. Doporučujeme listy natrhat, aby lépe uvolnily aroma a účinné silice. Poté zalijeme litrem vroucí vody, přidáme 2-3 lžičky medu, vše promícháme a přibližně 7-10 minut necháme luhovat.

Čaj z rýmovníku je hotov – přejeme příjemný požitek z čaje!

Recipe Name: Čaj z rýmovníku Image: https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2017/09/20170910_124255467_iOS-e1505050346714.jpg Author: Review Date: Recipe Description: Čaj z rýmovníku, není vůbec složité ho připravit a zvládnete to prakticky stejně rychle jako ostatní čaje Preparation Time: Cook Time: Total Time: Rating Value: 4.5 Total Reviews: 89 Reviews

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 11.7K
    Shares

8 komentářů

  1. Dobrý den, rýmovník pěstují a užívám spolu s rodinou už několik let, květináče s bylinou mám na okenních parapetech ložnice, a když se dotknu větviček, tak místnost příjemně provoní současně desinfikuje. Rýma se nám tím pádem úspěšně vyhýbá a když nás přece jenom viróza hodlá skolit, tak uvařím velkou konev vody, přidám pořádnou hrst pomačkaných omytých lístků rýmovníku, nechám vyluhovat, přeliji do termosky a popíjíme celý den, případně dva-tři, a příznaky nemoci odeznívavají.

  2. Ještě k pěstování rýmovníku-jakou má rád zálivku? Asi jsem ho moc zalévala, začal mě uhnívat, tak jsem omezila.

    • Dobrý den, to je často rozporuplné, udává se, že při teplotě 80 stupňů by se účinné látky v medu zničily až po hodině, tedy při delším vystavení vysoké teplotě.

      • Dobrý den, nebylo by tedy lepší, pokud je to rozporuplné, tak dávat med do tekutin o teplotě 40°C, tak jak to doporučují prakticky všichni včelaři? Stejně ten čaj nikdo nebude pít vařící…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*