Lilek vejcoplodý: stále oblíbenější zelenina, působící na cholesterol a funkci jater

Latinský název: Solanum melongena

Lilek vejcoplodý je zdravý a lahodný
Lilek neboli baklažán

Lilek (baklažán) je zelenina (považován je ale i za ovoce), jež má kladný vliv na cholesterol či játra, ale pozitivně působí i jinak.

Výskyt: původní domovinou této rostliny je východní Indie, ale dnes se pěstuje v mnoha oblastech světa. Postupem času se totiž stala oblíbenou potravinou i na dalších kontinentech.

Popis a účinné látky: lilek neboli baklažán je jednoletka z čeledi lilkovitých. Dorůstá do výšky až 80 cm, přičemž má přímou lodyhu, z níž vyrůstají krátce řapíkaté listy. Květy mají růžovou, nachovou či světle fialovou barvu a objevují se na počátku léta. Plodem je protáhlá bobule tmavě fialové barvy s bíložlutou dužinou, která obsahuje vlákninu, minerální látky (např. fosfor, mangan, železo, hořčík, draslík či vápník), vitamíny, třísloviny, organické kyseliny atd.

Užitečné části: používán je právě plod.

S jakými neduhy nám může pomoci konzumace lilku?

Baklažán je sice pěstován jako zelenina, nicméně z botanického hlediska se jedná o ovoce, což platí třeba také pro rajče. Buď jak buď je plod lilku vejcoplodého nazýván rovněž lilek a jeho konzumace nám může velmi prospět. Tak například pomáhá účinně snižovat obsah LDL cholesterolu v krvi a rovněž podporuje správnou funkci jater. Dále jej můžete využít k celkové detoxikaci organismu a zamlčet nelze ani antioxidační vlastnosti, díky nimž zpomaluje proces stárnutí.

Baklažán působí kladně také na trávicí soustavu, neboť čistí střeva a zlepšuje jejich peristaltiku a doporučován bývá rovněž při snaze shodit přebytečné kilogramy. Často jsou zmiňovány rovněž antibiotické účinky lilku a díky úpravě hladiny cukru v krvi jej mohou jíst i diabetici. Tuto rostlinu lze navíc využít také zevně, neboť má pozitivní vliv na revma, poranění pokožky či ekzémy. Ovšem pozor! Některým osobám s revmatem či ekzémem nemusí udělat dobře a ty by ho používat neměli.

Využití lilku v kuchyni

Lilek má v syrovém stavu poměrně hořkou chuť a navíc obsahuje solanin, což je jedovatá látka. Před konzumací byste jej tedy měli alespoň krátce tepelně upravit. V českých kuchyních se zatím používá méně než další zástupci čeledi lilkovitých (např. brambory, rajčata či papriky), nicméně jeho spotřeba neustále vzrůstá. Snadno se totiž loupe a porcuje a hodí se k přípravě nejrůznějších pokrmů. Můžete jej tedy použít v kombinaci s dalšími rostlinami, ale také s rybami a výtečně se hodí i ke grilování.

Pokud si v průběhu letních měsíců rádi připravujete pokrmy právě na grilu, máme pro vás jednoduchý recept na výtečný grilovaný lilek. Baklažán nakrájíte podélně na plátky silné cca 5 mm. Následně je vložíte do 1 dl olivového oleje smíchaného se dvěma prolisovanými stroužky česneku, jemně nasekanou petrželkou a bazalkou, 3 lžícemi citrónové šťávy a mletým pepřem dle chuti. Pak necháte hodinu uležet, okapete, ugrilujete z obou stran a osolíte.

Podobný pokrm si ale můžete připravit celoročně, nemusíte tedy čekat na léto. Oblíbený je totiž i zapečený lilek. Jeho příprava přitom opět není nikterak složitá. Stačí, když baklažán omyjete a stejně jako v předešlém případě nakrájíte na půl centimetrová kolečka. Následně osolíte a necháte cca 30 minut odstát. Pak dáte kolečka na plech vyložený pečícím papírem (neměla by se překrývat) a vložíte do zahřáté trouby na 180 až 200 °C. Nemusíte používat tuk, přičemž pečete tak dlouho, dokud kolečka nezměknou.

Pěstování lilku vejcoplodého

Lilek si samozřejmě můžete koupit, ale někteří lidé si jej radši vypěstují, aby ho měli co nejvíce čerstvý. Ideálně jej zasaďte již s koncem zimy do vlhkého substrátu a hloubky zhruba 1 cm. Nikoli však ven, ale zatím v interiéru anebo ve skleníku. Až se venku oteplí cca na 20 °C, můžete ho přesadit na zahradu, ale v podstatě jej lze po celou dobu pěstovat ve vnitřním prostředí. Pokud se o něj budete dobře starat, plody lilku budou zralé zhruba v srpnu. V tuto dobu je tedy sklidíte a můžete je rovnou použít třeba právě na gril.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*