Lilek vejcoplodý je zdravý a lahodný

Latinský název: Solanum melongena

Lilek vejcoplodý je zdravý a lahodný
Lilek neboli baklažán

Lilek (baklažán) je sice pěstován jako zelenina, nicméně z botanického hlediska se jedná o ovoce, což platí třeba také pro rajče. Buď jak buď je plod lilku vejcoplodého nazýván rovněž lilek a jeho konzumace nám může velmi prospět.

Výskyt: původní domovinou je východní Indie, ale dnes se pěstuje v mnoha oblastech světa.

Popis a účinné látky: lilek neboli baklažán je jednoletka z čeledi lilkovitých. Dorůstá do výšky až 80 cm, přičemž má přímou lodyhu, z níž vyrůstají krátce řapíkaté listy. Květy mají růžovou, nachovou či světle fialovou barvu a objevují se na počátku léta. Plodem je protáhlá bobule tmavě fialové barvy s bíložlutou dužinou, která obsahuje vlákninu, minerální látky (např. fosfor, mangan, železo, hořčík, draslík či vápník), vitamíny, třísloviny, organické kyseliny atd.

Užitečné části: používán je právě plod.

S jakými neduhy nám může pomoci konzumace lilku?

Baklažán je sice pěstován jako zelenina, nicméně z botanického hlediska se jedná o ovoce, což platí třeba také pro rajče. Buď jak buď je plod lilku vejcoplodého nazýván rovněž lilek a jeho konzumace nám může velmi prospět. Tak například pomáhá účinně snižovat obsah LDL cholesterolu v krvi a rovněž podporuje správnou funkci jater. Dále jej můžete využít k celkové detoxikaci organismu a zamlčet nelze ani antioxidační vlastnosti, díky nimž zpomaluje proces stárnutí.

Baklažán působí kladně také na trávící soustavu, neboť čistí střeva a zlepšuje jejich peristaltiku a doporučován bývá rovněž při snaze shodit přebytečné kilogramy. Často jsou zmiňovány rovněž antibiotické účinky lilku a díky úpravě hladiny cukru v krvi jej mohou jíst i diabetici. Tuto rostlinu lze navíc využít také zevně, neboť má pozitivní vliv na revma, poranění pokožky či ekzémy. Ovšem pozor! Některým osobám s revmatem či ekzémem nemusí udělat dobře a ty by ho používat neměli.

Využití lilku v kuchyni

Lilek má v syrovém stavu poměrně hořkou chuť a navíc obsahuje solanin, což je jedovatá látka. Před konzumací byste jej tedy měli alespoň krátce tepelně upravit. V českých kuchyních se zatím používá méně než další zástupci čeledi lilkovitých (např. brambory, rajčata či papriky), nicméně jeho spotřeba neustále vzrůstá. Snadno se totiž loupe a porcuje a hodí se k přípravě nejrůznějších pokrmů. Můžete jej tedy použít v kombinaci s dalšími rostlinami, ale také s rybami a výtečně se hodí i ke grilování.

Recept na grilovaný lilek: baklažán nakrájíte podélně na plátky silné cca 5 mm. Následně je vložíte do 1 dl olivového oleje smíchaného se dvěma prolisovanými stroužky česneku, jemně nasekanou petrželkou a bazalkou, 3 lžícemi citrónové šťávy a mletým pepřem dle chuti. Pak necháte hodinu uležet, okapete, ugrilujete z obou stran a osolíte.

Pěstování lilku vejcoplodého

Lilek si samozřejmě můžete koupit, ale někteří lidé si jej radši vypěstují, aby ho měli co nejvíce čerstvý. Ideálně jej zasaďte již s koncem zimy do vlhkého substrátu a hloubky zhruba 1 cm. Nikoli však ven, ale zatím v interiéru anebo ve skleníku. Až se venku oteplí cca na 20 °C, můžete ho přesadit na zahradu, ale v podstatě jej lze po celou dobu pěstovat ve vnitřním prostředí. Pokud se o něj budete dobře starat, plody lilku budou zralé zhruba v srpnu.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Lilek vejcoplodý
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*