Babské rady na průjem, které pomohou

Část kmenů E. coli vyvolává průjmová onemocnění
Bakterie E. Coli způsobující průjem

Průjem může být akutní, nebo chronický. Ve druhém případě jej bez odborné pomoci zřejmě nepřekonáte, v tom prvním je ale možné zkusit babské rady, jichž existuje mnoho.

Jak se průjem definuje?

Trávicí potíže patří mezi nejčastější problémy, které nás mohou postihnout. Mezi nimi se nachází rovněž průjem, tedy časté vyprazdňování (minimálně 3× denně), které se projevuje neobvykle řídkou stolicí. Příčin může být mnoho, přičemž sem patří infekce, intolerance potravin, otrava jídlem, stres, reakce těla na léky atd. Pokud potíže trvají delší dobu (tzv. chronický průjem), měli byste navštívit lékaře, protože se může jednat o projev závažnějšího onemocnění. Při kratších problémech ovšem nejprve můžete vyzkoušet babské rady na průjem.  

Účinné bylinky proti průjmu

Bylinky člověku odedávna pomáhají s různými neduhy. Nepřekvapí tedy, že mezi babskými radami na průjem jich nalezneme celou řadu. Vezměme si takový heřmánek, který je znám jako jedna z nejúčinnějších zklidňujících rostlin na Zemi. Proto pomáhá i při trávicích potížích, průjem nevyjímaje. Vyzkoušet ovšem můžete také mateřídoušku, což je velmi účinné antiseptikum. Efektivní je tedy především v případě, je-li průjem infekčního původu. Uplatnění ovšem nacházejí i další, někdy méně známé bylinky.

  • Saturejka zahradní. Bylinka působící na trávicí potíže a mající celkově kladný vliv na žaludek a střeva. Účinkovat proto může i při průjmech.
  • Rozrazil lékařský. Ačkoli prý Jára Cimrman rozrazil používal proti zácpě, vyzkoušet by jej měli spíše lidé, které sužuje přesně opačná potíž.
  • Třezalka tečkovaná. Tuto bylinku si sice většina lidí spojuje s pozitivním vlivem na psychickou rovnováhu, účinkuje ale rovněž při průjmech.
  • Aloe vera. Rostlina původem zřejmě z Arabského poloostrova, která je hitem posledních let. Pomáhá přitom i s různými trávicími obtížemi.
  • Šanta kočičí. Bylina, jež velmi přitahuje kočky. Pozornost by jí ovšem měli věnovat i lidé, a to včetně těch, které sužuje špatné trávení.

Přejděte na zdravou stravu

Mezi příčiny průjmu patří i dlouhodobě nezdravá strava. Na vině může být kupříkladu nedostatek vitamínů. Proto zařaďte do svého jídelníčku ovoce, které patří mezi nejlepší přirozené zdroje těchto mikronutrientů. Některé druhy navíc účinkují i při samotném průjmu. Z u nás běžně se vyskytujících jde např. o jablka či bezinky, což jsou bobule bezu černého. Vyzkoušet lze ovšem i některé exotičtější druhy ovoce, mezi které patří ananas, ale třeba také bergamot, resp. esenciální olej z něj připravený.

Začněte více pít a doplňujte elektrolyty

Ovoce je také výtečným zdrojem elektrolytů, tzn. elektricky vodivých solí. Na nich z dlouhodobého hlediska závisí správný průběh svalových kontrakcí, činnost srdce a funkčnost nervů. Proč se o nich ale zmiňujeme na tomto místě? Při průjmu dochází k dehydrataci a je potřeba přijímat větší množství tekutin. K jejich regulaci jsou ovšem potřeba právě elektrolyty. Při průjmovém onemocnění si tedy do vody přidejte čerstvé ovoce, které vám může s danými potížemi pomoci i touto cestou.

Jaké jsou další babské rady na průjem?

Jelikož průjem patří mezi trávicí potíže, pokud nemizí, zkuste si dát půst na 24 hodin. Trávení se pak může srovnat. Pokud se vám do půstu nechce, jedna z babských rad na průjem zahrnuje celer. Na této kořenové zelenině si sice většina lidí příliš nepochutná, ale jde o účinné přírodní antibiotikum, jež působí kladně i na trávicí soustavu. V neposlední řadě můžete vyzkoušet i kaštany, tzn. semena jírovce maďalu. Také ta vám mohou pomoci překonat potíže s vyprazdňováním.  

Sdílet příspěvek:

Přírodní léky pro zvýšení imunity a obranyschopnosti

Přírodní léky na
04/03/2020 Petr Sivok 0
Správně fungující imunita je naprosto zásadní pro naše zdraví. Díky obranyschopnosti se totiž náš organismus může efektivněji bránit negativním vlivům z prostředí. Tinktura z třapatky nachové Třapatka nachová neboli echinacea bývá řazena mezi velmi účinná přírodní [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*