Kiwi (aktinidie lahodná): chutné ovoce, které nám může také pomoci

Latinský název: Actinidia deliciosa

Kiwi jako prevence různých onemocnění
Kiwi

Kiwi patří v ČR mezi známé tropické ovoce. Je totiž nejen chutné, ale díky obsahu mnoha účinných látek může také kladně působit na naše zdraví.

Výskyt: kiwi je plodem keře s názvem aktinidie lahodná, jehož původní domovinou je Čína. Postupně se ale začal pěstovat i na mnoha dalších místech světa a před mnoha lety se toto ovoce s chlupatou slupkou začalo dovážet také do našich obchodů.

Popis a účinné látky: aktinidie lahodná je vlastně dvoudomá keřovitá liána z čeledi aktinidiovitých, která má ovíjivé a dřevnatějící výhony dlouhé až 9 metrů. Její listy jsou protáhle vejčité až srdčité. Květy mají bílou barvu a objevují se v květnu a červnu. Plody jsou několik centimetrů velké bobule, jež mohou mít hnědou či zelenou barvu. Na kožovité slupce se vyskytují drobné chloupky a dužina je zelená. Je přitom zdrojem mnoha důležitých látek pro naše zdraví. Předně se v ní nalézá velké množství vitamínu C, kterého má dokonce více než pomeranč. Potom musíme jmenovat i další vitamíny (např. A či K), ale třeba také minerály (např. hořčík, železo, draslík, vápník).

Užitečné části: používají se právě plody, které jsou známé jako kiwi. Tento název získaly po kultovním nelétavém ptáku. Jedná se ovšem o marketingové označení, protože s místem jejich původu nemá nic společného.

Kiwi jako prevence různých onemocnění

Díky obsahu účinných látek se jedná o ovoce s velmi zajímavými antioxidačními účinky, které navíc snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) a dokáže posílit imunitu organismu. Již z tohoto výčtu je tedy zřejmé, že představuje vhodnou prevenci proti různým onemocněním.

Kiwi by se vzhledem k vysokému obsahu draslíku rovněž mělo podílet na snižování krevního tlaku. Částečně má kladný vliv také na trávicí soustavu. Tělu zároveň umí dodat energii, takže jej do svého jídelníčku mohou zařadit i fyzicky aktivní lidé. Kromě toho pozitivně působí na zrak i kosti a použít ho lze také k lepšímu hojení drobnějších poranění. Pokud navíc aktuálně máte stresující období, rovněž můžete toto ovoce vyzkoušet, protože i při stresu má prý blahodárné účinky.

Tip: držíte dietu a řešíte, co vlastně konzumovat? V tom případě patří kiwi mezi výtečné řešení, protože nemá příliš kalorií a navíc zrychluje metabolismus a podporuje látkovou výměnu.

Kiwi v kuchyni. Na co všechno jej použít?

Jak už jsme uvedli výše, kiwi má v České republice poměrně dlouhou tradici, takže se už vlastně nejedná o nic exotického. Při koupi se v každém případě soustřeďte na to, aby nebylo příliš tvrdé (ještě není úplně zralé a bude kyselejší), nebo naopak měkké (to je sice sladší, ale rychle se zkazí). Buď jak buď je ideální jej konzumovat syrové, aby neztratilo účinné látky. Můžete ho tedy jíst samotné, případně jej přidat do různých ovocných salátů. Vzhledem ke svému vzezření se hodí i k dozdobení pokrmů a použít ho koneckonců lze i při přípravě ovocných koláčů či dortů.

Plody aktinidie lahodné je možné využít také při přípravě různých nápojů, a to např. džusů nebo koktejlů. Podle našeho receptu si ostatně sami jednoduše můžete připravit zdravý a osvěžující nápoj. Nejprve oloupejte a nakrájejte 4 kusy kiwi. Následně vložte do mixéru, přidejte cca 2 lžičky medu a rozmixujte. Poté už jen přidáte minerálku a dozdobíte plátky ovoce. Ačkoli je při přípravě nápojů kiwi vhodné oloupat, lze jej konzumovat i se slupkou. Můžete ji ale také naříznout a dužinu vyjíst lžičkou tak jako třeba u kaki.

Pěstování aktinidie lahodné

Aktinidie lahodná je rostlina, kterou si můžete zkusit vypěstovat i v našich podmínkách. Tato keřovitá liána vyžaduje slunné stanoviště, ale také ochranu před větrem a půdu s dostatkem živin, která by měla být dostatečně vlhká. Vzhledem k tomu, že se jedná o popínavou rostlinu, vyžaduje rovněž oporu, stejně jako vinná réva. Aktinidie je každopádně mrazuvzdorná až do teploty -18 °C. Větší mrazy ji mohou poškodit, na druhou stranu velmi dobře regeneruje.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Další články:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*