
Bez černý je keř či strom vysoký až 7 m v některých případech a má poměrné rozsáhlé využití v lékařství i potravinářství, pojďme však postupně.
Výskyt: Bez černý je velmi rozšířen v Evropě a také v jihozápadní Asii, v ČR ho můžeme hledat v lesích, hájích, křovinách, u plotů či jak ozdobný keř.
Popis a účinné látky: Jedná se o keř či strom vysoký až 7 m v některých případech až 10 m, bez černý má poměrné rozsáhlé využití v lékařství i potravinářství. Plody černého bezu jsou zhruba 6 mm velké. Bez černý kvete od května do června. Nedoporučuje se vnitřní užití listů a kůry. Jeho lidové názvy jsou bezinka, kozičky a další označení. Květ obsahuje silici, samburigrin, glykosid rutin, tříslovinu, ve zralém plodu jsou pak organické kyseliny, vitamín A i C, silice, cukr.
Užitečné části: Z bezu černého můžeme využít plod (bobule) a květ, v krajních případech pak i sušený list, nepoužívejte však listů a kůry!
Účinky bezu černého
Bez černý má několik využití a doporučení, používá se například:
– zácpa, průjem, nadýmání je častý problémem každého z nás, využijte tedy bez jako vhodný tišící prostředek proti křečím trávicího traktu nebo ostatním problémům.
– působí proti zánětům mandlí kloktáním a také proti bolestivým zánětům (ischias, bolest páteře apod) formou šťávy z plodu.
– proti horečkám z nachlazení ve formě horkého nálevu s květy bezu černého. Způsobuje zvýšené vyměšování potu a moče. Pro vyvolání pocení budete potřebovat 2 lžičky květu do jednoho šálku horké vody.
[box type=’success ‚ height=’80px‘]Bezinkový sirup je chutným a zdravým nápojem, jehož základní součástí jsou aromatické bílé květy bezu černého. Jak si ho ale vyrobit? čtěte v našem dalším článku.[/box]
Recepty z bezu černého
– Horký čaj z květu bezu černého: pro přípravu horkého čaje budete potřebovat 2 lžičky květu do jednoho šálku horké vody.
– Med z černého bezu: pro přípravu medu si nachystejte 30-40 velkých květů, 1l vody, 3 citrony, 1kg cukru krupice. Postup: květy zbavíme stonků, odstraníme nečistoty, květy dále roztrháme na malé kousky, zalijeme vodou a přidáme plátky citronu (citron důkladně omyjte). Poté vaříme přibližně 10-15 minut, ideálně 24 h nechám odstát na chladnějším místě. Po uplynutí 24 h přecedíme ideálně přes sítko, do výluhy přidáme cukr, a za častého míchání vaříme na mírném ohni přibližně 90 minut až med zhoustne – a máme hotovo, teď již jen med nalejeme do libovolných sklenic!
Ačkoliv je v článku zmíněno nepoužívat list nebo kůru černého bezu, mám opačnou zkušenost. Než začne kvést, nasbírám list, nařežu jej na drobné kousky a naplním zavařovací sklenici. Zaliji to běžnou kořalkou (37,5), nechám v temnu 6 týdnů, občas protřepu a pak zcedím. Svého času mi to zachránilo koleno před operací. Působí velmi rychle a spolehlivě.
Kolegyně vyzkousela zabaly z listů černého bezu na paty-zbavila se tzv.ostruh. Zkusim to taky. Je to nejméně 3 osoba s touto zkusenosti.
Dobrý den, jak přesně tento zábal děláte ?
MILADA