Ananas: výtečně ovoce, kterým podpoříte své zdraví

Tropické ovoce Ananas
Čerstvý ananas

Ananas je známé tropické ovoce původem z Jižní Ameriky, které pochází z rostliny s názvem ananasovník chocholatý (Ananas comosus). Ten je odborníky řazen do čeledi broméliovité, dorůstá do výšky 120 cm a jeho charakteristickou vlastností jsou nejen poměrně specifické plody, ale také listy v přízemní růžici. Ananas je v každém případě velmi chutný, méně už se ale ví, že se zároveň jedná o velmi zdravé ovoce. Pokud jej tedy prozatím nepoužíváte, můžete to v nejbližší době změnit.

Léčivé účinky ananasu

Ačkoli je ananas tvořen zejména z vody, obsahuje také velké množství účinných látek. Konkrétně jde o různé vitamíny, a to ze skupin A, B nebo C, dále o minerální látky jako železo, vápník či draslík a zmínit musíme i enzym bromelin, jenž odbourává bílkoviny. Díky tomu pochopitelně pomáhá trávení. Konzumace ananasu se také doporučuje při trávicích potížích včetně průjmů. Bromelin rovněž chrání střeva a má protizánětlivé účinky, takže zmírňuje bolesti, otoky a umí pomoci se zacelením ran po zraněních či operacích.

Pravidelný přísun bromelinu je důležitý i jako kvalitní prevence proti různým srdečním onemocněním, a to díky schopnosti zlepšovat prokrvování či rozpouštět krevní sraženiny. Zmínit navíc musíme také protirakovinné působení, které již dokonce bylo vědecky prokázáno. Ananas má kladný vliv i na slinivku břišní, ale také na vlasy, nehty či pokožku, když např. umí pomoci se zesvětlováním pigmentových skvrn. Pití ananasové šťávy se doporučuje rovněž při různých typech diet a mluví se i o jeho afrodiziakálních účincích.

Nezapomeňte: určitě byste měli konzumovat pouze zralý ananas, neboť nezralé plody obsahují větší množství kyselin. Ty působí negativně na zubní sklovinu i na podráždění žaludek. U někoho navíc toto ovoce může způsobit podráždění pokožky a obecně není doporučován v období těhotenství.

Co si z ananasu připravit?

Ananas samozřejmě můžete konzumovat v syrovém stavu, stačí jej pouze zbavit šupinovité kůry. Díky jeho vodnatosti a sladké chuti je přitom vynikající v horkých letních měsících, kdy přijde jistě vhod i ananasová šťáva. Z tohoto ovoce si nicméně lze také připravit džem či kompot. Navíc se může stát součástí různých salátů, případně sladkých jídel. Ananas je možné rovněž opéct či grilovat, případně jej učinit součástí špízu. A doplňme, že vynikající je rovněž sušený. Možností tedy máte opravdu mnoho, stačí pouze skočit do obchodu.

Recept na grilovaný ananas: v létě si můžete na zahradě jednoduše připravit tuto pochoutku. Bude vám stačit jeden ananas, který oloupete a omyjete. Dále nakrájíte na kolečka, potřete medem a necháte zhruba hodinu odležet, přičemž občas otočíte. Pak už jen dáte na gril, necháte cca 5 minut na jedné straně a poté na stejnou dobu otočíte.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Ananas
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*