Celer známe snad všichni, proč ho ale v kuchyni využívat častěji?

Latinský název: Apium graveolens

Miřík celer: zelenina, která pomáhá
Celer - oblíbená zelenina

Miřík celer obsahuje účinné látky, díky nimž umí člověku pomoci s různými neduhy, vše ale postupně…

Výskyt: celer člověk využívá odedávna, neboť zmínky o něm pocházejí už ze starověkého Egypta. Dnes je hojně rozšířen a vyskytuje se v Evropě, Asii i Severní Americe. Zplaňuje však jen ojediněle.

Popis a účinné látky: jde o dvouletou rostlinu z čeledi miříkovitých, která je silně aromatická. V prvním roce života má přízemní růžici listů, ve druhém se objevuje lodyha s květy. Plodem je dvounažka. Existuje přitom několik odrůd, a to řapíkatý, listový a hlíznatý celer. Z účinných látek jmenujme vitamíny (zejména ze skupiny B-komplex a C), dále minerály (sodík, hořčík, draslík, vápník a fosfor), silice, cholin anebo glycidy.

Užitečné části: u listové a hlíznaté variety se využívá bulva, listy a semena, u řapíkaté odrůdy pouze listy.

Léčivé účinky celeru. S čím nám může pomoci?

Celer obsahuje účinné látky, díky nimž umí člověku pomoci s různými neduhy. Nejprve uveďme, že se jedná o účinné přírodní antibiotikum, přičemž působí proti bakteriím a plísním. Velmi kladný vliv má rovněž na trávící soustavu, když pomáhá proti zácpě, průjmům i nadýmání. Navíc zlepšuje střevní peristaltiku, fungování žaludku, podporuje chuť k jídlu a podílí se na léčbě trávících poruch. Celer ovšem mohou vyzkoušet i lidé, jež bojují s přebytečnými kilogramy, protože se jedná o zeleninu s výbornou kalorickou hodnotou.

Pokud vás sužují potíže s ledvinami či močovým měchýřem, rovněž jej zkuste, neboť pomáhá s odvodňováním organismu. Celer bývá doporučován rovněž diabetikům. Často bývají vyzdvihovány i jeho afrodiziakální účinky, takže jej mohou vyzkoušet i muži se souvisejícími potížemi. Ve spojení s celerem se sice nehovoří o nežádoucích účincích a kontraindikacích, na druhou stranu může způsobovat alergie, a to především u citlivějších jedinců. Pokud vám tedy po jeho konzumaci nebude dobře, raději se mu propříště vyhněte.

Využití miříku celeru v kuchyni

Celer se dá používat čerstvý, a to především ve formě celerové šťávy. Ta si uchovává nejvíce účinných látek, nicméně zároveň představuje největší riziko výše zmíněné alergické reakce. V každém případě se bulva a listy (společně s další zeleninou, především s petrželí a mrkví) používají při přípravě polévek a omáček a uplatnění nacházejí rovněž u salátů nebo jako příloha k masu. Využívány jsou rovněž semena a celá nať, a to jako součást kořenících směsí na grilování. Právě díky semenům je celer ostatně řazen mezi koření.

Recept na celerovou šťávu: celerovou bulvu najemno nastrouháte a přidáte (ideálně třtinový) cukr, a to v poměru 5:1. Konzumovat je doporučováno jednu až dvě lžičky denně, především po jídle.

Pěstování miříku celeru

Celer je u nás hojně pěstovanou rostlinou. Vyséván bývá v únoru či březnu, přičemž vyklíčí maximálně tři týdny poté, co panují teploty mezi 15 a 20 °C. Semenáčky jsou přesazovány do sponu 3×2 cm. Na záhon je pak celer přesazován v květnu. Co se týče ideálních podmínek k růstu, celer vyžaduje slunečné stanoviště, ale vadit mu nebude ani polostín. Půda by měla být propustná, humózní a hlinitá. A musíme doplnit, že celer je poměrně náročný na vlhkost, takže vyžaduje pravidelnou zálivku.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 59
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*