
Mateřídouška obecná je známou léčivkou, a to především díky přítomnosti vysokého množství silic. Tím se ostatně podobá i jiným rostlinám z čeledi hluchavkovitých jako např. rozmarýnu. Jedná se přitom o velmi účinné antiseptikum.
Výskyt: původní domovinou mateřídoušky byla oblast Středomoří. Z té se ovšem začala šířit, a tak se již v průběhu středověku dostala do střední Evropy. Psala o ní ostatně tehdejší německá mystička a lékařka Hildegrda z Bingenu. Běžně tedy roste i u nás, ale jelikož potřebuje k přežití slunečné počasí, v průběhu chladných měsíců musí být chráněna.
Popis a účinné látky: tento polokeř z čeledi hluchavkovitých obvykle dorůstá do výšky 30 cm, ale může být i vyšší. Má přitom dřevnatou lodyhu a drobnější listy. Jeho květy jsou krásně fialové a doba květu se pohybuje od května do září. Plodem jsou vejcovité tvrdky. Z účinných látek jmenujme silice, flavony, flavonoidy, hořčiny, třísloviny či triterpenické a aromatické kyseliny.
Užitečné části: sbírána je nať.
Mateřídouška obecná a léčivé účinky
Mateřídouška obecná je známou léčivkou, a to především díky přítomnosti vysokého množství silic. Tím se ostatně podobá i jiným rostlinám z čeledi hluchavkovitých jako např. rozmarýnu. Jedná se přitom o velmi účinné antiseptikum. Tymián se doporučuje při zažívacích obtížích, vhodný je tedy např. při průjmech či nadýmání, ale rovněž při zánětech. Pozitivně působí také v průběhu onemocnění horních cest dýchacích a můžete jej vyzkoušet i v případě, trápí-li vás nachlazení, kašel nebo bolest v krku.
Nelze nezmínit ani další kladné účinky. Používat ho je totiž možné i při nevolnostech, bolestech hlavy i při potížích se spánkem. Dále stimuluje krevní oběh a jedná se o účinnou zbraň proti problémům s močovými cestami. Při inhalaci navíc dokáže účinně dezinfikovat plíce. Mateřídoušku je možné používat i jako kloktadlo a existuje také pestré zevní využití. Velmi dobře totiž působí při onemocnění pokožky, svalů a kloubů, při revmatismu a dokáže rovněž regenerovat buňky pleti. Není tedy náhoda, že bývá součástí mnoha bylinných krémů a pleťových vod.
Tip: ačkoli si můžete z tymiánu připravit čaj, tuto rostlinu není vhodné konzumovat ve vyšších dávkách. K vnitřními použití se proto obecně doporučuje spíše ve formě koření…
Kuchyňské využití tymiánu
Tymián je velmi rozšířené koření, a to zejména v oblasti svého původu, tedy ve Středomoří. Hojně využíván je ovšem také v našich končinách. Vzhledem k silnému aroma byste to s ním ale neměli přehánět. Přesto se hodí k řadě pokrmů. Dá se použít v kombinaci prakticky se všemi druhy masa, ryb i zeleniny, ale uplatnění nalézá i při přípravě různých salátů, zálivek, omáček či polévek. A běžně se nachází také v paštikách či marinádách.
Napište komentář