Řeřicha peruánská neboli maca: superpotravina pro 21. Století

Latinský název: Lepidium meyenii

Řeřicha peruánská neboli maca
Řeřicha peruánská neboli maca

Řeřicha peruánská neboli maca je často řazena mezi tzv. superpotraviny, a to zcela po právu. Dokáže totiž pomoci s mnoha neduhy.

Výskyt: původní domovinou této bylinky jsou peruánské Andy, kde byla pěstována již před 3 500 lety. Pro místní indiány se jednalo o jednu ze základních potravin. Navíc ji používali i k léčení, neboť odedávna věděli o jejich pozitivních vlivech na lidské zdraví. Ty mohou být využity i v 21. století.

Popis a účinné látky: řeřicha peruánská je dvouletá rostlina, jíž se daří ve vysokých nadmořských výškách (cca 3 000 až 4 500 m). Řazena je do čeledi brukvovitých a má zpeřené listy. Stonek měří cca 15 cm a květy jsou nazelenalé. Maca však především disponuje kuželovitou bulvou spojenou s kořenem. Tyto části obsahují velké množství sacharidů, ale také minerály (železo, vápník, draslík, zinek atd.), vitamíny (B či C), saponiny, alkaloidy, třísloviny, mastné kyseliny a především většinu esenciálních aminokyselin. Nachází se v nich tedy mnoho účinných látek.

Užitečné části: využívána je právě bulva s kořenem, uplatnění ovšem nacházejí také listy.

Jaké jsou léčivé účinky macy?

Maca je často řazena mezi tzv. superpotraviny, a to zcela po právu. Dokáže totiž snižovat negativní účinky stresu, neboť přispívá k regeneraci nadledvin. A právě ty produkují stresový hormon kortizol. Díky těmto vlastnostem také přispívá k hormonální rovnováze. Zároveň podporuje rychlejší regeneraci unavené svalové hmoty, takže má pozitivní účinky na její růst. Do své stravy by ji tedy měli zařadit především sportovci, ale vhodná je naprosto pro všechny. Nikoli náhodou je někdy označována za potravinu pro 21. století, což je trochu nadnesené, nicméně vypovídá to o jejím významu.

Bulva s kořenem macy umí pomoci i v mnoha dalších ohledech. Kladně kupříkladu působí na různé psychické problémy jako např. úzkosti. Navíc podporuje mozkovou aktivitu. Maca také celkově omlazuje organismus, podporuje imunitu a dobře působí proti únavě. Pomoci může i při problémech s impotencí či frigiditou a má afrodiziakální účinky. Nelze se tedy divit, že tato rostlina původem z Jižní Ameriky bývá často označována také jako peruánský ženšen, který se řadí mezi nejznámější exotické léčivé byliny. Navíc i v jeho případě se jedná o velmi zdravý kořen.

Kde macu sehnat?

Čerstvou řeřichu peruánskou sice v českých obchodech neseženete, to ale zase tolik nevadí. Pořídit si totiž lze (RAW) prášek z kořene macy, případně tablety, které jsou z něj vyrobeny. Prášek navíc bývá součástí různých zdravých směsí. Prodáván je např. v kombinaci s dalšími vysoce kvalitními potravinami, tedy např. s pohankou, lněným semínkem či mandlovou moukou. Takové směsi lze využít k přípravě smoothie. Mixovaný nápoj s práškem macy si ostatně můžete vyrobit v obrovském množství kombinací. Na internetu najdete spoustu receptů. Experimentování se meze nekladou.

Ideálně si pořiďte macu typu „gelandina“. Ta má totiž příjemnou chuť a navíc je opravdu lehce stravitelná. Během zpracování je totiž vystavena krátkému působení teploty a tlaku, čímž dochází k částečnému odstranění škrobů. Přesto si zachovává všechny pozitivní vlastnosti. Kromě kořene se dají v kuchyni využít také listy, které chutí připomínají u nás známější řeřichu setou. Pokud je tedy seženete, případně si tuto bylinku vypěstujete, můžete je použít třeba do zeleninových salátů, ale jistě pro ně naleznete také další uplatnění.

Pokud byste chtěli účinky „peruánského ženšenu“ vyzkoušet, máme pro vás recept na smoothie s macou. Do nádoby dejte 1 banán, 1 lžíci kakaového prášku, 1žíci mletých chia semínek a 1 lžičku prášku z kořene řeřichy peruánské. Následně vše zalijte zhruba 200 ml mléka, které může být i rostlinné (ovesné, mandlové nebo kokosové). Pak už stačí veškerý obsah rozmixovat a můžete pít. Tento tekutý pokrm lze označit za kvalitní zdroj energie, a to např. před sportovním výkonem.

Řeřicha peruánská a její pěstování

Vzhledem ke svému původu je řeřicha peruánská velmi odolnou bylinou, a to nejen proti rozmarům počasí, ale také proti plísním. Přesto se v našich podmínkách pěstuje zejména jako pokojová rostlina. Výsev tedy můžete provádět celoročně, přičemž semena byste měli zasadit až 1 cm do pěstitelského substrátu. Potřeba je i kvalitní drenáž a teploty od 20 do 25 °C. Semena pak vyklíčí za 15 až 30 dní. Následně by neměla být rostlina v přílišném teple (max. 22 °C) a během růstu je nutné půdu obohacovat organickými živinami a minerály. Pak by měla lépe růst a prosperovat.

Upozorňujeme: možná vás to překvapí, ale řeřicha peruánská patří do stejné čeledi jako nám velmi dobře známé rostliny, které hojně využíváme v kuchyni. Jedná se např. o kapustu, křen nebo hořčici.

Sdílet příspěvek:

Kopr v soli – uchovejte si kopr jednoduše i na zimu

Bylinkové směsi a koření
29/09/2018 Katerina 0
Kopr je velmi zdravou rostlinkou, doporučuje se konzumovat při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží. Podporuje např. tvorbu žaludečních šťáv, takže celkově zlepšuje trávení a navíc zlepšuje chuť k jídlu. Kopr [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*