Hořčice: její semena chutnají, prokrvují a pomohou i trávení

Latinský název: Sinapis alba

Sinapis alba

Semena hořčice jsou u nás známa především jako základ dochucovacího přípravku. Méně se toho už dnes ovšem ví o jejich léčivých účincích.

Výskyt: původními oblastmi rozšíření hořčice seté jsou jižní Evropa, západní Asie i další místa ve Středomoří. Už před tisíci lety se ovšem začala šířit směrem na sever.

Popis a účinné látky: hořčice setá je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, jejíž rozvětvená lodyha může dorůstat až do výšky 1 m. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté, lyrovitě peřenodělené a mají zubaté okraje, zatímco v horní části stonku jsou čárkovité a na okrajích hladké. Květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství a mají zlatožlutou barvu. Objevují se přitom od června do července. Plodem je šešule, ve které jsou obsažena žlutá semena. Ta obsahují mastné oleje, glykosid sinalbin (může za její ostrou chuť), enzymy, slizy, silice, bílkoviny i minerální látky(vápník, draslík či hořčík).

Užitečné části: využívána jsou především semena, někdy ovšem také mladé listy.

Jaké mají hořčičná semena vliv na naše zdraví?

Semena hořčice jsou u nás známa především jako základ dochucovacího přípravku. Méně se toho už dnes ovšem ví o jejich léčivých účincích, jež ovšem dříve lidé znali. Využívána byla především ve formě obkladů, tedy rozdrcená na olej. Takto se mohou podílet na prokrvení hlouběji umístěných orgánů (např. ledvin, plic nebo pohrudnice). Doporučovány jsou proto i při akutních zánětech dýchacích cest. Obklady ovšem mohou člověku pomoci i s dalšími neduhy.

Hořčice setá, resp. její semena by vám doma neměla chybět, pokud trpíte revmatickými onemocněními, případně vás dlouhodobě sužují bolesti nohou. Podílet se navíc mohou rovněž na odstranění některých kožních potíží (např. žlutých skvrn). Semena hořčice však bývají především konzumována a vnitřně kladně působí na trávicí soustavu. Tělu totiž pomáhají s tvorbou žaludečních šťáv a pozitivní vliv mají i na střevní peristaltiku. Navíc nám mohou ulevit při zácpě.

Upozorňujeme: hořčičné silice obvykle při delším kontaktu s pokožkou způsobují různé nepříjemnosti. Často se kupříkladu objeví puchýře.

Využití semen (a listů) hořčice seté

Již jsme zmínili, že hořčičná semena jsou základ pro dochucovací přípravek známý jako hořčice. Ten existuje v mnoha variantách, vesměs ale disponuje (i díky dalším přísadám) ostrou, někdy až velmi pálivou chutí. Semena hořčice seté si lze zakoupit také samostatně, přičemž se jedná o známé kuchyňské koření. Nacházejí ovšem uplatnění rovněž při výrobě oleje, ale třeba také ve včelařství. Jarní lístky lze potom využít do salátu. Pokud tedy doma budete mít celou rostlinu, listy rozhodně nevyhazujte. Obsahují totiž vlákninu, takže dobrému trávení můžete pomoci i touto částí rostliny.

Recept na čaj ze semen hořčice pro dobré trávení: 1 lžičku drcených semínek přelijete zhruba 3 dcl vroucí vody. Následně necháte čtvrt hodiny louhovat a scedíte. Nálev byste ovšem měli pít pouze jednou denně.

Pěstování hořčice seté

Jedná se o nenáročnou jednoletku. Můžete si ji proto bez větších problémů každoročně vypěstovat na zahradě. Semena je vhodné vysít v březnu, a to optimálně do lehké hlinitopísčité půdy, která by měla obsahovat vápno. Hořčici seté vyhovuje teplo a sucho, ve vlhkém prostředí se jí tedy obvykle příliš nedaří. Hnojení není úplně nutné, ale můžete použít dusíkaté přípravky. Až se tobolky zbarví dohněda a semena uvnitř budou mít žlutou barvu, je ideální čas na sklizeň.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*