Křen selský – velmi zdravý i přes svou štiplavou chuť

Latinský název: Armoracia rusticana

Křen a jeho kuchyňské využití
Křen selský

Křen je známý především pro své využití v kuchyni, méně už se ovšem ví, že člověku může pomoci s některými neduhy, podrobnější informace najdete v našem článku…

Výskyt: bylina pochází s největší pravděpodobností z oblastí na rozhraní evropského a asijského kontinentu. Dnes ovšem roste po celém světě.

Popis a účinné látky: křen selský patří mezi rostliny z čeledi brukvovitých, do které spadají i další druhy se štiplavou chutí jako např. hořčice setá, řeřicha setá, brukev černá či ředkev setá. Křen dorůstá do výšky 150 cm, má dlouhý kořen a přímou lodyhu a listy jsou eliptické. Květy bílé barvy se objevují v průběhu letních měsíců. Plodem je šešule. Křen obsahuje řadu účinných látek, konkrétně např. vitaminy A a C, minerály (draslík, hořčík, železo, fosfor či draslík), silice, sinapin či glykosidy.

Užitečné části: používán je kořen a listy.

Léčivé účinky křenu setého

Křen je známý především pro své využití v kuchyni, méně už se ovšem ví, že člověku může pomoci s některými neduhy. Máte-li kupříkladu problémy se zažíváním, jeho kořen podporuje trávení a kladně působí i na střevní mikroflóru. Kromě toho podporuje také metabolismus (látkovou přeměnu). Zároveň se jeho konzumace doporučuje při zánětu dýchacích cest, neboť působí antibakteriálně a antisepticky (dezinfekčně).

Křen bývá využíván také při zánětech močových cest a celkově působí diureticky (močopudně). Inhalací lze potom výrazně ovlivnit probíhající rýmu nebo kašel. Kromě kořene nacházejí uplatnění i listy, a to k vnějšímu použití. Křen totiž dokáže pomoci rovněž s dalšími komplikacemi. Placky z listů mohou být např. použity při ischiasu (zánět sedacího nervu), revmatických potížích, ztuhlých a bolavých svalech, ale také při omrzlinách.

Křen a jeho kuchyňské využití

Křen setý je již po dlouhá staletí součástí české kuchyně. Nutno ovšem podotknout, že buřty se křenem s největší pravděpodobností nebudou při časté konzumaci právě nejzdravější večeří. Čerstvý nastrouhaný kořen se ovšem skutečně výtečně hodí ke kořenění či jako příloha k různým druhům masa, často na místo hořčice, případně společně s ní. Křen se ale používá i při dalších příležitostech, přičemž populární je kupříkladu křenová omáčka.

Recept na křenovou omáčku: dáte opéct dvě nakrájené cibule, zasypete hladkou moukou a po chvíli zalijete vodou smíchanou s mlékem. Přidáte jednu kostku vývaru a necháte čtvrt hodiny vařit. Poté přimícháte smetanu na vaření, osolíte, opepříte a necháte ještě pár minut vařit. Nakonec přijde to nejdůležitější – po vypnutí totiž přidáte 100 až 200 g nastrouhaného křenu.

Jak si křen setý vypěstovat na zahradě?

Křen je množen pouze vegetativně řízky, přičemž sazenice by měly být cca 15 cm pod zemí. Vyžadují také propustnou a humózní půdu, která by měla být co možná nejvíce výživná. Rostlina zároveň potřebuje slunečné stanoviště či polostín. Vyplatí se rovněž jednou za čas odřezávat hroznovité květenství. Kořeny je vhodné sklízet během druhého až třetího roku růstu, a to na jaře nebo koncem podzimu. Listy lze naopak sklízet po celý rok.

Fotogalerie:

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 39
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*