Penízovka sametonohá (enoki): výtečná houba, kterou lze sbírat i přes zimu

Latinský název: Flammulina velutipes

Penízovka sametonohá neboli enoki (zdroj: Samphotostock.cz)

Penízovka sametonohá neboli enoki je výtečná jedlá houba, která kladně působí také na zdraví. Navíc si ji můžete nasbírat i v průběhu zimních měsíců.

Výskyt: penízovka sametonohá je poměrně rozšířenou houbou. Vyskytuje se na severní polokouli v mírném klimatickém pásu, ale také v Austrálii.

Popis a účinné látky: tato houba z čeledi čirůvkovitých roste na kmenech stromů (zejména tlejících), a to téměř výhradně v trsech. Její klobouk má žlutooranžovou či oranžovou barvu a může být široký až 8 cm. Třeň, který dosahuje výšky i 10 cm, je nejprve medově žlutý, ale později se zabarví do černohněda. Penízovka sametonohá přitom obsahuje flammulin, glykoproteiny, polysacharidy a další účinné látky.

Užitečné části: využívána je celá plodnice.

Léčivé účinky penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá, které se v Japonsku říká enoki, je součástí tradiční čínské medicíny a v léčitelství je využívána i v dalších zemích (nejen asijských). Bývá považována za účinné přírodní antibiotikum, takže může účinkovat proti některým škodlivým mikroorganismům. Zmínit musíme antibakteriální účinky, přičemž údajně může působit i proti stafylokokům.

Penízovka sametonohá obsahuje také látky, které mohou pomoci snižovat krevní tlak a zároveň hladinu cholesterolu, což je rovněž velmi důležitá vlastnost. Navíc pozitivně působí na žaludeční vředy a posiluje slinivku břišní. Podle některých informací by navíc měla tato houba kladně účinkovat i při některých závažných chorobách. Hovoří se např. o rakovině a HIV.

Enoki v kuchyni

Penízovka sametonohá je výtečná jedlá houba, která je v gastronomii známá především pod svým japonským názvem, tedy enoki, pod nímž ji naleznete i v českých obchodech a restauracích. V kuchyni se přitom používá jako ingredience v nudlových a zeleninových pokrmech, hodí se do polévek či ke kuřecímu masu. Můžete ji ale i jen tak osmažit nebo orestovat.

Tuto houbu si je možné u nás obvykle pořídit v 100g a 200g baleních. Pokud jste je ovšem doposud neviděli, dejte si pozor, abyste je v obchodě nepřehlédli. Kvůli malým hlavičkám a dlouhým úzkým nohám je totiž lze na první pohled zaměnit např. s těstovinami. V kuchyni jsou v každém případě výtečné se sójovou omáčkou, ale při jejich přípravě pochopitelně můžete použít i mnohé další ingredience.

Kdy a kde si penízovku nasbírat?

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni tedy vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu. Tato skutečnost navíc nemá vliv na kvalitu dužniny, takže je stále výtečná. Díky enoki si proto můžete prodloužit si houbařskou sezónu.

Tip na závěr: v České republice jsou stále oblíbenější i další houby, které byly dříve populární především na Dálném východě. Jedná se např. o shiitake (houževnatec jedlý), reishi (lesklokorku lesklou) nebo o housenici čínskou, jež je dokonce v oblasti svého původu považována za všelék.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*