Mandle: účinkují proti vysokému cholesterolu a krevnímu tlaku

Netradiční využití: pikantní pražené mandle

Mandle je jádro pecky plodu ze stromu, který se nazývá mandloň obecná (Prunus dulcis) a roste v subtropických oblastech. Botanicky je přitom řazen do rodu slivoň, takže má „příbuzenské vztahy“ s broskvoní, meruňkou, třešní či švestkou. Mandloň by šlo nepochybně označit za okrasnou dřevinu, neboť zejména v období květu vypadá překrásně. Pěstována je ale především pro mandle. Ty jsou totiž nejen velmi chutné, ale zároveň patří mezi ořechy s největším obsahem živin.

Mohlo by vás zajímat: mandle jsou pěstovány zejména v teplých oblastech USA, a to hlavně na západním pobřeží. Jedná se přitom o jeden z hlavních produktů exportu Spojených států amerických.

Mandle a jejich účinky na lidské zdraví

Mandle obsahují mnoho účinných látek jako např. zdravé tuky, bílkoviny, ale také sacharidy v podobě vlákniny, vitamíny (B-komplex, E) a některé důležité minerály (železo, hořčík, draslík, mangan nebo vápník). Jak nám ale mohou konkrétně pomoci? Tak například dokážou mírnit hladinu krevního cukru, což z nich mj. dělá výtečnou potravinu pro diabetiky. Mají také antioxidační vlastnosti, takže lidskému tělu pomáhají omezovat aktivitu volných radikálů.

Mandle doporučujeme rovněž těm, kteří bojují s vysokým cholesterolem a krevním tlakem, přičemž činnost srdečního svalu podporují celkově. Dále mají kladný vliv na zdravé trávení i funkci mozku. A mluví se o nich dokonce v souvislosti s prevencí Alzheimerovy choroby. Pozitivně ovšem působí také na kvalitu kostí. Mandle sice nejsou doporučovány osobám, jež mají potíže s ledvinami či žlučníkem, mohou je však bez problémů konzumovat těhotné ženy. Dodejme, že navíc dokážou zasytit, takže efektivně omezují chuť k jídlu.

Doporučujeme: když mandle před konzumací namočíte, zvýšíte jejich nutriční hodnotu. V tomto stavu jsou navíc ještě lépe stravitelné než obvykle.

Kuchyňské využití mandlí

Mandle je určitě nejlepší jíst čerstvé, protož pouze tak obsahují maximální množství živin. Na druhou stranu je lze opražit a zároveň mají široké uplatnění ve sladkých i slaných pokrmech.Připravit si z nich můžete různé mandlové moučníky, které jsou chuťově výtečné a zároveň zdravé. Doporučujeme se ale zaměřit na některé další produkty z těchto ořechů. Tak například mandlový olej se přepaluje až při teplotě 216 °C a takové mandlové mléko je výtečnou náhražkou běžně používaného mléka kravského.

Recept na mandlové mléko: zhruba 160 g mandlí a 1,25 l vody dáte do mixéru. Pokud chcete mléko sladké, můžete přidat i několik datlí. Ochutit pak můžete rovněž skořicí či vanilkou. Všechny suroviny v každém případě rozmixujete a následně přecedíte přes látku. Mandlové mléko doporučujeme nechat přes noc odstát.

Pěstování mandloně obecné

Jak už jsme uvedli, mandloň vám dá nejen zdravou potravinu, ale zároveň se může stát okrasným stromem vaší zahrady. Ačkoli pochází ze subtropů, vůči mrazům je poměrně odolná. To ovšem neplatí pro květy, které mohou být chladným počasím ohroženy. V každém případě mandloni obecné vyhovují teplé propustné půdy a potřebuje také dostatečné množství živin i pravidelný přísun vláhy. Naopak jí nevyhovují kyselé půdy, stejně jako vysoká hladina podzemní vody.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*