Smuteň lékařská: plody (amalaki) obsahují 30× více vitamínu C než pomeranče

Latinský název: Phyllanthus emblica

Amalaki neboli indický angrešt (zdroj: samphotostock.cz)

Smuteň lékařská je strom, jehož plody se nazývají amalaki. Jedná se přitom o jeden z nejlepších přírodních zdrojů vitamínu C!

Výskyt: smuteň lékařská pochází z jižní a jihovýchodní Asie, kde se také již tisíce let pěstuje. Dnes ovšem roste třeba i ve Střední Americe.

Popis a účinné látky: jde o strom z čeledi smuteňovitých, jehož kmen může být vysoká až 10 m. Jeho listy jsou podlouhlé a strom je mění střídavě, tzn. ne všechny najednou. Proto je někdy řazen mezi opadavé, jindy mezi stálezelené dřeviny. Květy jsou drobné a produkují nektar. Plodem je kulatá peckovice (často nazývaná amalaki), která obsahuje cenné látky, a to především vitamín C. Vyskytují se v ní ovšem také minerály jako chróm, zinek či měď, případně flavonoidy a aminokyseliny.

Užitečné části: člověkem jsou využívány převážně plody.

Amalaki a léčivé účinky

Nejenže amalaki obsahuje velké množství vitamínu C, ale dokonce se někdy hovoří o tom, že se zřejmě jedná o nejbohatší přírodní zdroj vitamínu C! Podle některých zdrojů totiž obsahuje 30× více kyseliny askorbové, než obsahují pomeranče, které jsou všeobecně považovány za její výtečný zdroj. Vitamín C v plodech smutně je navíc stabilní, takže se neničí sušením ani tepelnou úpravou.

Amalaki díky obsahu účinných látek působí velmi pozitivně na obranyschopnost organismu, neboť výrazně posiluje imunitní systém. V Orientu je zároveň odedávna používáno pro podporu trávení, protože pomáhá zachovávat normální funkčnost střev a celkově přispívá ke zdraví trávicího ústrojí. Navíc podporuje vykašlávání, když pomáhá s uvolněním a odstraněním hlenu.

Amalaki v kuchyni

Amalaki, kterému se říká také indický angrešt, je velmi kyselé a hořké. Při požití ovšem zahání pocit žízně. V ČR si jej můžete pořídit sušené, obvykle s třtinovým cukrem, takže ho lze konzumovat bez nepříjemné chuti. Jíst ho můžete samotné, použít jej lze do sladkostí, anebo si z něj připravit džem. Pořídit si je navíc možné i mletý plod, který může nalézt uplatnění např. při přípravě smoothie.

Smuteň lékařská a pěstování

Smuteň lékařská je dosti nenáročná na pěstování. Může se jí dařit v jílovité, hlinité i písčité půdě, jejíž pH by ideálně mělo činit 6,0 až 8,0. Prosperovat přitom může i ve velmi suchých oblastech, vyžaduje ovšem slunné stanoviště, protože stín jí rozhodně svědčit nebude. Nejedná se přitom pouze o ovocný strom, ale také o okrasnou dřevinu, které se může stát esteticky zajímavou součástí zahrady.

  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*