Hřib modračka: houba jedlá, ovšem méně rozšířená

Latinský název: Cyanoboletus pulverulentus

Hřib modračka v kuchyni
Hřib modračka

Hřib modračka je nejen chutný, ale dodává tělu i některé důležité látky (viz výše). S mnoha dalšími houbami má však společné i to, že je hůře stravitelný.

Výskyt: hřib modračka se vyskytuje na mnoha místech světa. Nalézt jej lze v Evropa, Asii, Austrálii i Severní Americe. Na druhou stranu se objevuje poměrně vzácně.

Popis a účinné látky: tato houba je nepřekvapivě řazena do čeledi hřibovitých. V některých případech může dorůstat do výšky přes 10 cm. Její klobouk hnědé barvy může být široký až 10 cm a třeň (především žlutý, na bázi ale červenohnědý) tlustý až 3 cm. Dužina je rovněž žlutá, nicméně po nakrojení výrazně modrá. Stejně jako mnohé jiné houby obsahuje hřib modračka některé důležité vitaminy (A, B či D), minerály (železo, draslík, vápník, hořčík) a vlákninu.

Užitečné části: sbírány jsou celé plodnice, jež se objevují v období od května do října.

Pozor! Hřib modračka akumuluje arsen

Hřib modračka je nejen chutný, ale dodává tělu i některé důležité látky (viz výše). S mnoha dalšími houbami má však společné i to, že je hůře stravitelný. Příliš by ho tedy neměli konzumovat lidé s citlivějším zažíváním. Pro všechny náruživé houbaře ovšem platí, že by mělo vždy dojít k pořádné tepelné úpravě (min. 15, spíše ale 20 až 30 minut), která jeho stravitelnost výrazně zvyšuje. Hřib modračka ovšem z hlediska konzumace znamená riziko z poněkud jiného důvodu…

Dle některých výzkumů totiž tato houba přirozeně kumuluje arsen, což je toxický polokovový prvek, který lidskému zdraví rozhodně nesvědčí. Sluší se však dodat, že arsen v organicky vázané formě není tak nebezpečný jako ve formě anorganické. Co to znamená? Nic víc než to, že hřib modračka nemůže způsobit akutní otravu. Ve větším množství však působí karcinogenně! V současné době dokonce mykologové uvažují o tom, že tento druh bude vyřazen ze seznamu jedlých hub.

Měli byste vědět: nebezpečí kontaminace arsenem samozřejmě hrozí na některých místech více než na jiných. Tak například u kovohutí či frekventovaných silnic je takové riziko výrazně vyšší.

Hřib modračka v kuchyni

Z výše uvedeného je patrné, že byste hřib modračku neměli konzumovat minimálně příliš často. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně vzácnou houbu, ostatně domů jen těžko přinesete plné košíky právě s tímto druhem. V každém případě je hřib modračka i přes mírnou nakyslost velmi chutný. Teoreticky jej tedy můžete využít v klasických houbových recept, jako je např. smaženice, omáčky anebo rizoto. Raději vám však doporučujeme jej vůbec nepoužívat. Zvláště, když jsou české lesy plné jiných chutných hub, při jejichž konzumaci nehrozí žádná rizika.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Hřib modračka
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*