Chřest hroznovitý (shatavari) je někdy označován za „královnu bylin“, protože se jedná o velmi účinnou rostlinu. Pomáhá přitom zejména ženám.
Výskyt: původní domovinou chřestu indického je Indie a himálajské oblasti Nepálu. Přirozené se vyskytuje také na Srí Lance.
Popis a účinné látky: rostlina z čeledi chřestovitých může dorůstat do výšky až do dvou metrů. Disponuje malými borovici podobnými jehličkami a zelenými listy. Květy, které se objevují v červenci, jsou drobné a mají bílou barvu. Později, konkrétně v září se objevují rovněž plody, jimiž jsou černo-fialové kulovité bobule. Nejtypičtějším znakem je ovšem rozsáhlý kořenový systém, který vytváří hlízy, které obsahují antioxidanty, alkaloidy, bílkoviny, fytoestrogeny, saponiny, slizy, škroby anebo třísloviny.
Užitečné části: využívány jsou především kořeny s hlízami.
Léčivé účinky shatavari
Hlízy chřestu hroznovitého jsou součástí tradiční indické medicíny zvané ájurvéda. V překladu přitom název shatavari znamená „žena mající sto manželů“. Ačkoli je rostlina všeobecně doporučována při trávicích potížích (např. při žaludečních vředech), nervových problémech (zklidňuje a potlačuje pocity úzkosti) a při napomáhání imunitě (díky vysokému obsahu antioxidantů), především pomáhá při správném fungování ženské pohlavní soustavy.
Shatavari (šatavari) kladně působí na hormonální rovnováhu, upravuje menstruační cyklus a tiší související bolesti a křeče. Zároveň může účinkovat při potížích s plodností, tlumí negativní příznaky menopauzy, u kojících žen dokáže podpořit tvorbu mateřského mléka a obecně podporuje libido. U mužů může mít díky tomu kladný vliv na erekci. Ovšem pozor! Shatavari se nedoporučuje dětem do 15 let, takže by jej měly využívat pouze starší osoby.
Shatavari v kuchyni
Shatavari v českých obchodech s největší pravděpodobností neseženete. Na druhou stranu si můžete pořídit kapsle či prášek, který je vyrobený z drcených a sušených hlíz. Má přitom smetanovou barvu a jeho chuť je mírně hořká. Stačí jej rozmíchat ve vodě a tento nápoj pít večer po jídle. Pokud by vám hořká chuť vadila, ke zjemnění můžete použít (rostlinné) mléko a navíc lze prášek použít jako zdravou ingredienci do smoothie, na jehož chuť bude mít minimální vliv.
Jak shatavari konkrétně použít? Stačí si pořídit výše zmíněný prášek, který seženete v českých obchodech od různých výrobců. Pak už jen rozmícháte 1 čajovou lžičku prášku ve 250 ml teplé vody a můžete pít. Pokud byste chtěli chuť tohoto nápoje trochu oživit, můžete přidat med dle chuti, stejně jako několik kapek z čerstvého citrónu. Pokud by vás zajímalo využití prášku ve smoothie, uplatnění mohou nalézt prakticky všechny ingredience, které vás napadnou.
Chřest hroznovitý a jeho pěstování
Kvůli popularitě a poměrně destruktivní sklizni je dnes chřest hroznovitý považován za ohrožený ve svém přirozeném prostředí. Na druhou stranu rostliny z rodu Asparagus je možné pěstovat v květináčích. Chřestu hroznovitému vyhovuje plné slunce, ale vadit mu rozhodně nebude ani polostín. Dále vyžaduje vlhkost a optimální teplotu, která by neměla klesnout pod 5 °C. Pokud začne hlíza tlačit na povrch substrátu, měli byste rostlinu přesadit.
Tip na závěr: vyzkoušet můžete i další ájudvédské bylinky, mezi které patří např. pupečník asijský, kterému se říká rovněž gotu kola, případně chebule srdčitá. Ten je v Indii označován i jako „nektar nesmrtelnosti“.
Napište komentář