Sezona českých jahod je zde, znáte všechny důvody, proč je pravidelně konzumovat?

České čerstvé jahody
Jahody

Jahoda je drobnější ovoce, které člověk s největší pravděpodobností konzumoval již v pravěku. Na druhou stranu nebylo dlouhou dobu rozšířeno ve všech koutech světa, což neplatí ani pro Evropu. U nás např. došlo k jeho častějšímu pěstování v 19. století. Z botanického hlediska jde každopádně o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku tvořící nepravý plod, který roste na jahodníku (Fragaria). Ten je řazen do čeledi růžovitých, kam patří i ostružiníky, maliník, ale třeba také růže.

Upozorňujeme: aktuálně jsou nejznámější jahody lesní, o nichž jsme blíže psali v článku o jahodníku obecném, a jahody zahradní, na které se zaměříme na následujících řádcích.

Jahody jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, a nejen to

Jahody obsahují mnoho účinných látek. Jsou např. výtečným zdrojem vitamínu C, ale obsahují i další vitamíny, stejně jako řadu důležitých minerálů (vápník, draslík, zinek, hořčík, železo atd.). Navíc se v nich vyskytují i organické kyseliny, flavonoidy, vláknina a velké množství vody, takže jsou mj. vhodné pro hydrataci organismu. Naopak neobsahují příliš cukrů, a to i přes svou sladkou chuť.

Zaměříme-li se na pozitivní účinky jahod na lidské zdraví, začít musíme vynikajícími antioxidačními vlastnostmi. Ba co víc, podle vědců z Tuftsovy univerzity v Massachusetts se dokonce jedná o nejlepší zdroj antioxidantů mezi všemi druhy ovoce! Díky tomu dokážou účinně pomoci s ochranou buněk, které tak zůstávají zdravé a efektivněji regenerují. Neméně zajímavé jsou však i další vlastnosti.

Jahody mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, neboť posilují srdeční sval a pomáhají proti jeho chorobám. Navíc jsou účinným „bojovníkem“ proti chudokrevnosti. Dále působí kladně na látkovou přeměnu, vylučování i na pohlavní orgány, protože pomáhají s jejich prokrvením i tvorbou testosteronu. Navíc se jedná o vhodnou prevenci proti tvorbě močových, žlučových a ledvinových kamenů a údajně i proti nádorovým onemocněním!

Mělo by vás zajímat: někteří lidé jsou na ovoce z čeledi růžovitých alergičtí, přičemž důsledkem je především kopřivka. Musíme však dodat, že vlastně nejde o alergii, ale o pseudoalergickou reakci.

Jahoda v kuchyni jako zdravá pochoutka

Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé, ale ani zamražené, kompotované či v marmeládách, sirupech a džemech neztrácejí příliš mnoho účinných látek. Na druhou stranu byste v posledních třech případech neměli používat příliš cukru, neboť tím jejich pozitivní účinky na lidské zdraví snížíte. Toto chutné a příjemně voňavé ovoce lze každopádně použít i do mnoha sladkých pokrmů, včetně nejrůznějších dortů, moučníků nebo populární bublaniny. Navíc se výtečně hodí do ovocných smoothies.

Recept na ovocné smoothie s jahodami: nejprve rozmixujete 2 hrnky jahod a zhruba 160 ml kokosové vody. Poté nalijete do sklenice. Pak přijde na řadu rozmixování 3 zralých avokád, dalších 160 ml kokosové vody a 1 lžíce vanilkového proteinu. Tuto směs nalijete do stejné sklenice a to je vše.

Pěstování jahodníku na zahradě

Jahody lze pěstovat téměř na každé zahradě, neboť existuje mnoho odrůd, kterým vyhovují jiné podmínky. Některé z nich si dokonce „poradí“ i s chladnějším počasím. Proto si před samotnou výsadbou určitě najděte dostatek informací. V každém případě jahodníku vyhovují slunná stanoviště a dostatek živin v půdě. V posledních letech je navíc stále rozšířenější pěstování jahod na balkóně, a to kupříkladu v závěsných květináčích. Nepotřebujete tedy vlastně ani zahradu.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 11
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*