Skořice: koření s vynikajícími léčivými účinky

Skořice je kořením, které pochází ze skořicovníku. Jedná se vlastně o aromatickou kůru, a to zejména ze dvou druhů tohoto stromu – skořicovníku ceylonského (Cinnamomum zeylanicum) a čínského (Cinnamomum cassia). Již z toho je patrné, že pochází z tropických oblastí Asie. Dlouhodobě je však známa i v našich končinách. Skořice nachází uplatnění především jako koření, méně už se však ví o jejich léčivých účincích a možnostech dalšího využití. V našem článku se proto zaměříme na všechny tyto aspekty.

Léčivé účinky skořice – skořice jako lék

Možná vás překvapí, že skořice má skutečně mnoho pozitivních účinků, a to zejména díky vysokému obsahu silic. Kladně působí např. na zažívání a snižuje hladinu cholesterolu. Dále zabraňuje vzniku krevních sraženin (díky schopnosti ředit krev) a celkově pomáhá krevnímu oběhu. Podílí se také na úspěšné léčbě kožních infekcí. Kromě toho zvyšuje mozkovou aktivitu a má dezinfekční a antibiotické účinky. Zmínit musíme i pozitivní vliv na obranyschopnost organismu a její užívání se doporučuje i při nachlazení a chřipce.

Vzhledem ke kladnému účinku na trávení, skořice přispívá k hubnutí. Dle některých studií navíc pomáhá při léčbě několika druhů rakoviny. Navíc se jedná o účinný antioxidant a zároveň dodává energii. Co se týče vedlejších účinků, někdy může způsobovat alergické reakce. Konzumovat skořici ve větší míře by rozhodně neměly těhotné ženy. A pokud užíváte inzulin či léky na ředění krve, měli byste pravidelný příjem skořice konzultovat s lékařem.

Skořice jako nepostradatelné koření

Jako koření má skořice pestrou škálu využití, a to především při přípravě sladkých jídel, tzn. dezertů, dortů či pokrmů s čokoládou. Výtečná je také v kombinaci s různými druhy ovoce. Přidává se také do čajů, žaludečních likérů a samozřejmě je součástí populárního „svařáku“. V mnoha světových kuchyních (např. v asijské, arabské či španělské) se navíc používá i k masitým pokrmům. Dodejme, že zvýšených účinků skořice dosáhnete, zkombinujete-li ji s medem.

Další využití skořice: kromě léčitelství a potravinářství nachází uplatnění rovněž v kosmetickém průmyslu, a to při výrobě krémů zpevňujících kůži či mýdel. Pro svou jedinečnou vůni je využívána také ve voňavkářství a často je používána i při výrobě léčiv – upravuje totiž jejich trpkou chuť.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Skořice
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

4 komentáře

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*