Špalda: pšenice, z níž si lze připravit zdravější vánoční cukroví

Latinský název: Triticum spelta

Špalda – zrna a mouka (zdroj: Samphotostock.cz)

Špalda je prastará obilovina, která je považována za zdravější odrůdu pšenice. Špaldová mouka je proto výtečnou surovinou při výrobě cukroví.

Výskyt: pšenice špalda se v Evropě pěstovala již v roce 5 000 př. Kr., ale znali ji rovněž starověcí Egypťané. Její pravlastí je ale zřejmě jihozápadní Asie.

Popis a účinné látky: špalda je rostlina z čeledi lipnicovitých, jejíž klas je dlouhý zhruba 15 až 17 cm. Většinou má hnědou či bílou barvu, u menší části odrůd je osinatý, především při dozrání převislý. Klásky jsou vstřícně uložené na lámavém klasovém vřeténku a tří- až pětikvěté a dozrávají v nich většinou dvě, maximálně tři obilky. Špaldové zrno obsahuje spoustu minerálů (hořčík, vápník, draslík, zinek či fosfor), ale také vitamíny, bílkoviny nebo vlákninu.

Užitečné části: používáno je špaldové zrno.

Léčivé účinky špaldy

Špalda je prastarou odrůdou pšenice, která ovšem nakonec ustoupila šlechtěné pšenici. Ta měla díky činnosti člověka vyšší výnosy, na druhou stranu se nejedná o úplně přirozenou potravinu. Proto např. obsahuje velké množství lepku. Ačkoli špalda není bezlepkovou potravinou, této látky obsahuje méně než vyšlechtěná pšenice. Navíc je nutričně bohatší a lépe stravitelná.

Tato obilovina je často dávána do souvislosti s pozitivními účinky na imunitní systém (obranyschopnost organismu). Vzhledem k tomu, že obsahuje hodně vláknina, kladný vliv může mít i na trávicí soustavu. Všeobecně je ale nutné konzumovat celozrnné obiloviny, neboť z nich nebyly odstraněny žádné části (především klíčky), takže obsahují všechny účinné látky.

Špaldová mouka – cukroví a další využití v kuchyni

Špalda má jemně nasládlou a lehce oříškovou chuť. V kuchyni ji lze využít společně s rýží např. do rizota, případně se připravit špaldoto, které rýži vůbec neobsahuje. Hodí se rovněž do polévek nebo salátů. Vyrábí se z ní rovněž špaldová káva, jež je výtečná a navíc neobsahuje kofein. Navíc se z ní připravuje i špaldová mouka, která se může stát zdravější náhražkou „běžné“ mouky. Využít ji lze při přípravě nejrůznějších pokrmů a uplatnění nachází i na Vánoce při výrobě cukroví.

Pěstování pšenice špaldy

Pšenice špalda je méně náročná na podmínky prostředí než pšenice setá. Potřebuje nicméně dostatek vláhy, a to především v době klíčení. Dobře snáší i extrémní vlhkost. Navíc je odolná i proti teplotním extrémům, takže dobře snáší zimu i vedra. Tato obilovina ovšem není odolná jen proti nepřízni počasí, ale také proti škůdcům a chorobám. Zároveň má minimální reakci na hnojení umělými hnojivy. Z těchto důvodů se jedná o vhodnou plodinu pro ekologické zemědělství.

  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*