Pomeranče – kvalitní zdroj vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek

Latinský název: Citrus sinensis

Pomerančovník čínský jako kvalitní zdroj vitamínu C
Pomerančovník čínský a pomeranče

Pomeranče jsou oblíbené pro své účinky na naše zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínu C mají kladný vliv na imunitní systém, vše ale postupně…

Výskyt: jak už napovídá druhový název, pomerančovník původně zřejmě pochází z Číny, a to z jihozápadu nejlidnatější země světa. Od počátku se ale asi vyskytoval i na severovýchodě Indie. Na evropský kontinent se dostal teprve v 15. století, a to společně s mořeplavci.

Popis a účinné látky: pomerančovník čínský je zhruba 5 až 10 m vysoký strom z čeledi routovitých, kam patří i další zástupci citrusů. Disponuje přitom kulovitou korunou a listy jsou podlouhle vejčité až eliptické a špičaté v horní části. Květy jsou sytě bílé a pěkně voní. Plodem je hesperidium známé jako pomeranč. Ten obsahuje velké množství vitamínu C, ale vyskytují se v něm také další vitamíny (především A a ze skupiny B-komplex), stejně jako minerály (hořčík, vápník, draslík nebo železo), vláknina, sacharidy, flavonoidy a pektiny.

Užitečné části: využívány jsou především plody.

Léčivé účinky pomerančů

Pomeranče jsou oblíbené pro své účinky na naše zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínu C mají kladný vliv na imunitní systém, takže člověku pomáhají odolat nejrůznějším (i závažným) onemocněním. Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární systém. Snižují totiž krevní tlak a hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Dále se podílí na krvetvorbě, a díky přítomnosti flavonoidů mají příznivý vliv i na prevenci srdečního infarktu. Zároveň pomáhají předcházet mozkové mrtvici.

Vzhledem k obsahu vlákniny se pomeranče podílejí také na správném fungování trávící soustavy, neboť kupříkladu zabraňují zácpě. Kladný vliv by měly mít rovněž na mozek, stejně jako na správný vývoj zraku. Využití pomerančů je vhodné i v případě, pokud máte potíže s vypadáváním vlasů a podílí se rovněž na zdraví pokožky, neboť pomáhají vytvářet kolagen.  Někdy bývají plody pomerančovníku dávány do souvislosti i s jistými protirakovinnými účinky.

Využití pomerančů v kuchyni

 Nejlepším zdrojem živin jsou čerstvé pomeranče. Můžete si z nich např. vylisovat či rozmixovat osvěžující šťávu. Lze je ale také kompotovat a připravit si z nich můžete také marmeládu, takže vám doma vydrží dlouho. Pomeranče je možné použít také do sladkých pokrmů (např. do koláčů), ovocných salátů, ale hodí se i jako přísada k masu. Z pomerančovníků lze v kuchyni využít i kůru a květy. Tyto části nacházejí uplatnění především při přípravě různých čajových směsí.

Recept na čerstvou pomerančovou šťávu: ze všech surovin nejprve odstraňte pecky. Následně vložte do mixéru 12 pomerančů, 2 mandarinky, půl citrónu a rozmixujte. Pokud chcete mít šťávu sladší, můžete přidat i cukr, ale tím snížíte její prospěšnost pro zdraví. Nápoj ideálně podávejte vychlazený.

Pěstování pomerančovníku čínského

Pomerančovník čínský (a další citrusy) je možné pěstovat v květináči, a to s objemem minimálně 50 litrů. Jsou ovšem velmi citlivé na teplotní změny. Proto jim nejvíce vyhovují místa s dostatkem světla, na kterých nebude foukat vítr, který pomerančovníky v oblibě rozhodně nemají. Především v průběhu letních měsíců je ovšem neumisťujte na přímé slunce, ale ideálně do polostínu. Právě v létě navíc vyžadují pravidelné hnojení (alespoň jednou týdně) a také dostatečnou zálivku.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*