
Česnek setý byl pro své léčivé účinky používán odpradávna. Ve středověku byl např. považován za účinnou zbraň proti infekčních chorobám, a to včetně moru. Velmi dlouho je využíván také pro své antiseptické vlastnosti. Jako antiseptikum i antibiotikum je ostatně v lidové léčitelství znám dodnes.
Výskyt: ačkoli česnek setý pochází s největší pravděpodobností ze Střední Asie, postupně se rozšířil prakticky do celého světa. Jedná se tedy o jedno z nejrozšířenějších koření.
Popis a účinné látky: česnek je řazen do čeledi amarylkovitých a dosahuje výšky až 50 cm. Jeho podzemní část je cibulovitá. Listy jsou zelené, podlouhlé a přisedlé a vyrůstají z oblé lodyhy. Česnek kvete v průběhu letních měsíců. Květy jsou oboupohlavní a vytváří šroubel. Z hlediska barvy jsou šedobílé, zelené či načervenalé. Samotné cibulky slouží k rozmnožování této vytrvalé rostliny. Jsou přitom zdrojem mnoha účinných látek. Konkrétně se jedná o vitamíny A, B, C, D a E, flavonoidy, polysacharidy, lektiny, saponiny, alicin a minerální látky (jód, selen, vápník atd.).
Užitečné části: z česneku setého se používají zejména cibulky.
Česnek setý a jeho léčivé účinky
Česnek setý byl pro své léčivé účinky používán odedávna. Ve středověku byl např. považován za účinnou zbraň proti infekčních chorobám, a to včetně moru. Velmi dlouho je využíván také pro své antiseptické vlastnosti. Jako antiseptikum i antibiotikum je ostatně v lidové léčitelství znám dodnes. Kromě toho nachází česnek setý uplatnění i díky skutečnosti, že podporuje látkovou výměnu, celkově posiluje organismus a zvyšuje imunitu. Zároveň snižuje krevní tlak, působí pozitivně na srdce, cévy a tepny.
Česnek je oblíbeným prostředkem i proti zvýšené hladině cholesterolu, stresu, nachlazení a chřipce. Údajně také snižuje riziko rakoviny. Mnoho lidí jej používá pro jeho kladný vliv na trávení, neboť je účinný proti nadýmání, ničí parazity ve střevech a bojuje proti střevním a žaludečním potížím. Na druhou stranu nadměrná konzumace česneku setého může způsobit žaludeční potíže a tělu dodává nepříjemný zápach. Proto jsou doporučovány maximálně tři stroužky denně.
[supsystic-gallery id=’26‘]
Využití česneku v gastronomii
Jiný odborný název pro tuto rostlinu zní česnek kuchyňský, z čehož již vyplývá jeho univerzální využití právě v gastronomii. Lze z něj připravit klasickou česnečku a jedná se o vhodnou přísadu do salátů, omáček, ale také k zelenině, masům a mořským pokrmům. Nutno ovšem dodat, že pozitivní účinky česneku na lidské zdraví se značně snižují s jeho tepelnou úpravou. Optimálně byste jej tedy měli konzumovat za studena, neboť tak neztrácí účinné látky.
- Zeleninový salát s česnekovou zálivkou: jednoduše smícháte prolisovaný česnek s bílým jogurtem a zakysanou smetanou. Zálivku lze použít v podstatě s jakoukoli zeleninou.
Napište komentář