Domácí kečup (recept) – využijte nadbytečné rajčata

Rajčata nejsou jen chutná, ale také zdravá, obsahují mnohé účinné látky jako vitamíny (A, B, C, E nebo K), minerály (draslík, železo, fosfor, vápník či hořčík), vlákninu anebo karoten. Konkrétně mají antioxidační vlastnosti, takže zpomalují stárnutí, a jsou vysoce zásadotvorné. Pomáhají tedy vyrovnávat pH organismu. Velmi důležitá je i schopnost snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. To znamená, že mají kladný vliv na celou kardiovaskulární soustavu, takže působí i preventivně proti souvisejícím chorobám.

Dále se již budeme věnovat výrobě domácího kečupu. Nejlepší jsou samozřejmě rajčata čerstvá.

Připravíme si:

  • 1 lžičku soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 25 dkg jablek
  • 3 ks hřebíčku
  • 15 dkg cukru
  • 10 kuliček černého pepře
  • 25 dkg cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka mleté skořice
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 Kg rajčat
  • 150 ml 8% octu

Fáze 1: Do kastrolu dáme omytá a rozpůlená zralá rajčata, očištěná jablka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Pak přidáme ocet, cukr (lze přidat až na konec, aby se směs v hrnci nepřipalovala) a všechno koření. Koření jsme dali do prázdného čajového sáčku, ať ho pak nemusíme lovit. Vše vaříme do zhoustnutí za občasného míchání, záleží na typu rajčat. Může to trvat hodinu i déle.

Fáze 2: Potom vyndáme koření a směs na kečup ponorným mixérem rozmixujeme. Nechali jsem ještě chvilku povařit a směs jsem přepasírovali přes husté síto.

Fáze 3: Kečup jsme dávali horký do horkých čistých skleniček a uzavřeli víčkem. Sterilujeme 20 minut na 80C. Ze 2kg rajčat bylo 5 lahviček kečupu.

Fotogalerie dalších receptů:

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*