Mango (mangovník): ovoce, které patří mezi perfektní zdroj mnoha účinných látek

Latinský název: Mangifera indica

Mango: tropické ovoce
Mango

Mango je ovoce, které patří k nejoblíbenějším tropickým plodům na pultech českých obchodů. Je totiž sladké a chutné a navíc velmi zdravé.

Výskyt: mango je tropické ovoce, které se už po nějaký ten pátek zabydlelo i na pultech českých obchodů. Nejprve však musí být sklizeno z mangovníku indického, což je stálezelený strom z čeledi ledviníkovitých, jehož původní domovina bývá často kladena do jižní a někdy i do jihovýchodní Asie

Popis a účinné látky: mangovník indický může být vysoký až 30 m. Kůra je šedá či šedavě hnědá, listy mohou mít i 6 cm dlouhé řapíky a jejich čepele jsou podlouhle kopinaté či eliptické. Květenství tvoří mnoho tisíc zelenožlutých nebo narůžovělých květů.  Plody mohou dosahovat hmotnosti až 2 kg, zmínit ovšem musíme především jejich pozitivní zdravotní účinky, pro které by neměly alespoň jednou za čas chybět v žádné domácnosti. Mango patří mezi perfektní zdroj mnoha účinných látek. Vyzdvihnout musíme především vitamíny A, B, C či E, beta-karoten (provitamín A), vlákninu či některé minerály jako např. draslík, fosfor a vápník.

Užitečné části: z mangovníku je člověkem využíván právě plod, a to jako oblíbené sladké ovoce.

Jaké jsou účinky manga na zdraví?

Mnohé z výše zmíněných látek působí jako antioxidanty, což znamená, že dovedou chránit před volnými radikály, stejně jako před stárnutím a degenerací buněk, takže se podílí na omlazení těla. S pomocí manga můžete navíc účinně pročistit celý organismus, a to i díky přítomnosti již zmíněného draslíku, jenž dovede regulovat vodní režim v těle. Pokud si tedy každoročně dáváte jarní detoxikaci, toto ovoce by se mělo stát součástí vašeho jídelníčku.

Pokud vás trápí nervozita, nespavost, podrážděnost a další psychické potíže včetně depresí, také při těchto komplikacích vám můžeme konzumaci manga vřele doporučit. A nejen při nich. Plod mangovníku je výtečný i pro prevenci různých běžných nemocí (např. chřipky), neboť se podílí na zvýšené imunitě organismu. Zároveň zajišťuje zdraví kostí, ale také pokožky a vlasové pokrývky hlavy. Kladný vliv má rovněž na zrak a funkci štítné žlázy. Doplňme, že nemá ani vysoké množství kalorií, takže držíte-li dietu, můžete jej bez problémů zařadit do svého jídelníčku.

Měli byste vědět: mango byste neměli používat až přespříliš, neboť díky vysokému obsahu vitamínu A by mohlo dojít k tzv. hypervitaminóze. Navíc se jedná o výrazný alergen, a to především díky kůře.

Kuchyňské využití manga. Co si z něj připravit?

Možností máte opravdu velké množství, neboť se jedná o velmi šťavnaté ovoce s příjemnou chutí. Tak jako u jiných plodů samozřejmě platí, že ideálně byste jej měli konzumovat zralé a co možná nejvíce čerstvé. Klidně si jej tedy dejte jen tak bez jakékoli tepelné úpravy či kombinace s jinými potravinami. Využít jej ovšem lze i k přípravě zdravých salátů či k dochucení různých pokrmů. Navíc se jedná o výtečnou surovinu pro výrobu džemů, kompotů a marmelád. V neposlední řadě mango představuje i perfektní ovoce do různých nápojů.

Chcete-li si ještě dnes zdravě pochutnat, máme pro vás recept na zdravý ovocný salát s mangem. Nejprve mango oloupete a spolu s ním dva banány a pomeranče. Tyto ingredience pak ještě se dvěma jablky nakrájejte a vložte do větší misky. Následně totiž budete přidávat hroznové víno (cca 300 až 400 g), ananas a mandarinky. Dvě poslední suroviny mohou být klidně kompotovány (stačí vždy jedna konzerva). Pak už jen dáte vychladit a před servírováním můžete dochutit a dozdobit šlehačkou.

Tip na nákup: pokud chcete najít mango levněji, vyzkoušejte zejména v zimních a jarních měsících vietnamské večerky, ceny jsou občas řádově nižší (nemusí to být samozřejmě pravidlo).

Pěstování mangovníku indického

Mangovník indický si lze vypěstovat z pecky doma, a to vzhledem k delším kořenům raději v rozměrnější nádobě. Co se týče zeminy, měli byste vybrat kokosový substrát, do něhož je semeno vhodné zatlačit do hloubky zhruba 3 cm. Tento strom potřebuje vzhledem ke svému původu především světlo a teplo. V létě jej lze tedy umístit na balkon, terasu nebo na zahradu. Během vegetace má rád teploty přes 25 °C, v průběhu zimních měsíců mu postačí 15 až 23 °C. Na jaře a v létě můžete také přihnojovat.

Sdílet příspěvek:

Javorový sirup: výrazně zdravější sladidlo než cukr

Koření a kuchyně
20/10/2021 Petr Jiránek 0
Nechcete v kuchyni používat pouze rafinovaný cukr? V tom případě si pořiďte javorový sirup, což je výrazně zdravější sladidlo. Lívance, vafle či zmrzlinové poháry s javorovým sirupem jsou známy všem milovníků amerických filmů. Nejedná se přitom o žádnou [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*