Karob (rohovník obecný): mlsání nemusí být nutně nezdravé

Latinský název: Ceratonia siliqua

Lusky karobu
Karob neboli svatojánských chléb

Karob je plod rohovníku obecného, který může sloužit k dochucení cukrovinek, polev či zmrzliny. Navíc má ještě jednou zajímavou vlastnost – je velmi zdravý!

Výskyt: karob je plodem stálezeleného stromu, který nese botanický název rohovník obecný. Ačkoli se pomalu, ale jistě dostává do obecného povědomí, stále se najde mnoho lidí, kteří tento název asi nikdy neslyšeli. Nicméně znám a hojně používán byl už ve starověkém Egyptě a Řecku. A dokonce se traduje, že se jím na poušti živil prorok Jan Křtitel. Odtud také jeho další název „svatojánský chléb“.

Popis a účinné látky: rohovník obecný je strom z čeledi bobovitých, do které patří třeba také arašídy, hrách setý nebo jestřabina lékařská. Dorůstat může do výšky až 15 m, má hustou korunu a tlustý kmen. Listy jsou sudozpeřené nebo lichozpeřené, květy drobné a mají načervenale zelenou barvu. Plodem je kožovitý nepukavý lusk, který má tmavě hnědou barvu, pokud je zralý. Obsahuje přitom velké množství účinných látek, z nichž je třeba jmenovat bílkoviny, vlákninu, aminokyseliny, taniny, vitamíny (A, B či D) a minerály jako železo, hořčík nebo vápník.

Užitečné části: využíván je právě plod.

Karob a jeho účinky

Plod rohovníku obecného není zdravý pouze pro to, co obsahuje, ale také pro to, co se v něm naopak nenachází. Především se jedná o kofein, teobromin a alergenní látky. Pokud tedy milujete chuť kakaa či čokolády a nechcete se jich bez náhrady vzdát, můžete s klidným svědomím sáhnout právě po karobu jako zdravé alternativě. V kuchyni ho navíc lze využít i dalšími způsoby (viz níže).

Jak známo, kofein (a také teobromin) patří mezi látky, které stimulují organismus. To je sice někdy záhodno, ale zároveň často dochází ke zrychlenému tepu a problémům se spánkem. Takové komplikace při používání karobu vzhledem k výše uvedenému pochopitelně nehrozí. Ba co víc, karobová čokoláda neobsahuje kravské mléko, takže je vhodným zdrojem živin pro alergiky i vegany, a doporučit lze rovněž karobovou mouku. Ta totiž neobsahuje lepek, takže ji mohu i celiaci.

Karob navíc obsahuje minimu tuků a zároveň je sám o sobě poměrně sladký, takže jej netřeba doslazovat, což nepochybně patří k dalším pozitivním vlastnostem. Kromě toho kladně působí na trávení, hladinu cukru v krvi a doporučován bývá i při osteoporóze. A z výše uvedeného je snad také patrné, že jej mohou bez problémů konzumovat i děti, čímž se stávají nedílnou součástí i kojenecké výživy. Pokud jej tedy prozatím doma nemáte, možná nastal čas na změnu.

Použití v kuchyni

Karob má specifickou vůni, kterou kakao a čokoládu příliš nepřipomíná. Spíše ji lze přirovnat k datlím. To však nijak nesnižuje jeho oblíbenost. K dostání je každopádně ve formě prášku, který lze následně využít k dochucení cukrovinek, polev či zmrzliny, anebo jako sirup. Zakoupit si je ovšem možné rovněž pochutiny jako již zmíněnou karobovou čokoládu anebo tyčinky. Dobrou zprávou je, že se některé z těchto produktů dnes dají sehnat bez větších problémů i v běžných obchodech.

Pokud jste doposud s touto pochutinou neměli tu čest, máme pro vás recept na ovocný dezert s karobem. Jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá. Nejprve do mixéru vložíte oloupané a nakrájené 4 banány a 7 či 8 vypeckovaných sušených datlí. Rozmixujete, přidáte trochu vody, lžíci karobu a ještě jednou použijete mixér. Doplňme, že se prášek z plodu rohovníku obecného může hodit i k přípravě zdravých nápojů, mezi které patří např. smoothie.

Pěstování rohovníku obecného

Rohovník obecný je statný strom, nemusí být nicméně pěstován na zahradě, ale lze tak učinit i doma či na terase v květináči. Vyhovují mu přitom světlá místa, takže pro něj zvolte spíše slunečné stanoviště. Na druhou stranu zimní měsíce by měl přečkat při teplotách 5 až 10 °C. V průběhu horkých letních měsíců také vyžaduje hojnou zálivku, se kterou byste ovšem měli být s příchodem chladnějších období stále opatrnější. V zimě jej tedy zalévejte pouze mírně.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*