Hrách setý: chutná luštěnina i kvalitní zdroj bílkovin

Latinský název: Pisum sativum

Hrách setý

Výskyt: hrách patří mezi rostliny, které člověk pěstuje odedávna. Nejprve byl sice pěstován v Asii, ale rovněž v Evropě je kulturní rostlinou již od dob neolitu (mladší doba kamenná). Také u nás je pěstován dlouhodobě. Daří se mu totiž v různých pásmech od tropů po horské oblasti.

Popis a účinné látky: hrách setý je jednoletou luštěninou z čeledi bobovitých. Je poléhavý a může být dlouhý až dva metry. Listy jsou většinou sudozpeřené s úponky a palisty na bázi řapíku. U různých odrůd však mohou vypadat odlišně. Květ je pětičetný, má zelený kalich a bílou korunu. Plodem je lusk, ke kterému uvnitř přirůstají dužnatá semena. Hrách patří mezi perfektní rostlinné zdroje bílkovin, obsahuje však také vlákninu, sacharidy, vitamín C, betakaroten, stejně jako vitamíny ze skupiny B-komplex. Zmínit musíme i minerální látky (např. vápník, hořčík, železo, síru nebo fosfor).

Užitečné části: používána jsou zejména semena, ale také lusky.

Jaké má hrách setý léčivé účinky?

Hrách setý je bohatým zdrojem bílkovin, takže se jedná o výtečnou potravinu pro sportovce a vůbec fyzicky aktivní lidi. Zároveň by jej do svého jídelníčku měli zařadit vegetariáni a vegani, stejně jako děti v době vývinu. Tělu totiž dodává kvalitní živiny, energii a zároveň má kladný vliv na tvorbu svalové hmoty, stejně jako na tkáně a kosti. Hrách má ale i další pozitivní účinky. Tak například se podílí na mentálním zdraví, neboť dokáže zklidnit při nervovém vypětí.

Tato luštěnina nám může pomoci také s volnými radikály, neboť obsažený vitamín C je silným antioxidantem. Hrách se zároveň podílí na silnější imunitě i na regeneraci a detoxikaci organismu. Opomenout ale nesmíme ani kladný vliv na sliznice a buňky. Z toho vyplývá, že nám hrách setý může pomoci s omlazením. Nehledě na to, pozitivně působí rovněž na zrak, stejně jako na vlasy a pokožku. Hrách tedy v žádném případě není pouze chutnou ingrediencí v kuchyni.

Doporučujeme: pokud byste ještě chtěli zvýšit pozitivní účinky hrachu, nechte jej naklíčit. Klíčky jsou totiž obecně vysoce kvalitním zdrojem zdraví prospěšných látek.

Hrách setý v kuchyni

Stejně jako u většiny dalších rostlinných potravin, i u hrachu platí, že je nejlepší čerstvý, neboť v tomto stavu obsahuje nejvíce účinných látek. Ideálně jej tedy konzumujte samotný, případně jako součást různých salátů (např. bramborového). Jedná se ovšem také o výbornou přílohu k masným pokrmům. V České republice je navíc tradičně oblíbená hrachová polévka a kaše. Hrách se přitom hodí i do dalších polévek, stejně jako do rizota nebo těstovin. Doplňme, že lze konzumovat i lusky, jež jsou rovněž zdravé. Doporučujeme použít poddruh hrách cukrový, jehož lusky jsou sladší a křehčí.

Mohlo by vás zajímat: hrách (stejně jako ostatní luštěniny) může způsobovat plynatost. Na tento efekt však nemá větší vliv než jiné potraviny. Voda, v níž se luštěniny namáčejí a vaří, obsahuje nestravitelné cukry. Stačí je tedy propláchnout, čímž zvýšíte jeho stravitelnost. Navíc k němu můžete přidat i některé další potraviny (např. mořské řasy), které se rovněž podílí na vyšší stravitelnosti.

Pěstování hrachu setého

Hrách setý je v České republice běžně pěstovanou luštěninou. Vysít by se měl již brzy, a to ideálně na přelomu března a dubna. Semena je nejprve vhodné namočit a počkat až nabobtnají. Následně je zasaďte do hlinité či hlinitojílovité půdy, která by měla být mírně kyselá nebo neutrální. Po vysetí pravidelně zavlažujte a zaměřte se rovněž na kypření půdy. Hrách setý roste velice rychle, což znamená, že jej lze vysít několikrát za sezónu, takže nakonec můžete mít opravdu bohatou úrodu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*