Datlovník pravý: datle jako „přírodní palivo“

Latinský název: Phoenix dactylifera

Pozitivní účinky datlových plodů
Datlovník pravý

Výskyt: datlovník pravý lidé pěstovali odedávna. Původně přitom mohl růst v oblasti prvních starověkých civilizací, tedy na severu Afriky či v Mezopotámii, ale není to jisté. V současné době se pěstuje i v mnoha dalších oblastech, a to včetně Severní Ameriky.

Popis a účinné látky: vzhledem k tomu, že jde o druh palmy (čeleď arekovité), jeho vzhled je typický pro tyto stromy. Datlovník pravý dorůstá do výšky až 25 metrů a je dvoudomý. Existují tedy jak samčí, tak samičí rostliny. Listy jsou zpeřené a disponují trny na řapíku. Plodem stromu jsou datle, které obsahují mnoho účinných látek jako např. glukózu a fruktózu, vlákninu, vitamíny (především ze skupiny B), minerály (železo, hořčík, vápník, draslík či fosfor) či aminokyselinu tryptofan.

Užitečné části: používány jsou plody.

Pozitivní účinky datlových plodů

Datle jsou především výtečným a okamžitým zdrojem energie, takže se jim někdy přezdívá „přírodní palivo“. Často bývá dokonce uváděno, že ze všech druhů ovoce mají právě ony nejvyšší energetickou hodnotu. Sportovci by je tedy měli konzumovat jak před výkonem, tak během a po výkonu. Použít je ovšem samozřejmě můžete před jakoukoli fyzickou aktivitou, tedy např. při výletech. Neobsahují přitom nepříliš zdravý kofein, ale energii tělu dodávají díky vysokému obsahu glukózy a fruktózy.

Datle jsou navíc velmi snadno stravitelné, což ještě zvyšuje jejich hodnotu.  Vzhledem k výše uvedenému vás možná překvapí, že jsou zároveň doporučovány jako účinný uspávací prostředek. Tryptofan se totiž v těle přeměňuje na melatonin a vzestup hladiny tohoto hormonu zvyšuje nutkání ke spánku. Plody datlovníku navíc podporují duševní aktivitu, pomáhají snižovat krevní tlak a i přes svou sladkou chuť nezvyšují hladinu krevního cukru. Zároveň se jedná o účinnou ochranu proti ateroskleróze (ucpávání tepen) a kladný vliv mají i na kosti, chrup, vlasy a pokožku.

Využití datlí v kuchyni

Jak už jsme uvedli, datle mají velmi sladkou chuť, takže se mohou stát perfektní náhradou průmyslově vyrobených sladkostí. Pořídit si je můžete čerstvé či sušené. Pokud zvolíte druhou variantu, obvykle bývají poměrně dost tvrdé, takže je před konzumací na několik hodin namočte, případně nakrájejte a rozmixujte v mixéru. Použít je samozřejmě můžete při přípravě sladkých i slaných pokrmů a navíc jsou vynikající takřka ve všech druzích smoothie.

Recept na mandlovo-čokoládové smoothie s datlemi: do mixéru dáte 1 banán, 2 datle, čtvrt šálku mandlí, lžíci lněných semínek a lžíci kakaových bobů (použít lze i karobový prášek). Přidáte 2 šálky studené vody a vše rozmixujete.

Jak si datlovník pravý vypěstovat?

Datlovník lze pěstovat jako okrasnou bytovou palmu, plodí totiž až po 30 letech a museli byste k tomu mít samčí i samičí rostlinu. Jeho semena je nejprve nutné na cca 5 dní namočit do vody okolo 30 °C, jíž budete muset dennodenně měnit. Poté je lze zasadit, ale nepříliš hluboko. Půda by měli být písčitá či jílovitá a měli byste ji udržovat neustále vlhkou. Se zálivkou to však nepřehánějte. Datlovníku pravému vyhovuje teplo a světlo, podle čehož je nutné vybírat umístění. V každém případě přes zimu by měl být v chladnějším prostředí o teplotě cca 10 °C.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Datlovník pravý
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*