Salaka jedlá (salak): „hadí ovoce“, které chutná a pomáhá s trávením i hubnutím

Latinský název: Salacca zalacca

Salak – plody salaky jedlé (zdroj: Samphotostock.cz)

Salak neboli „hadí ovoce“ zaujme na první pohled svým zajímavým vzhledem. Plody jsou ale také chutné a zároveň působí pozitivně na naše zdraví.

Výskyt: salaka jedlá je palma, jejíž původní domovinou jsou tropické oblasti Asie. V současné době je přitom nejrozšířenější ze všech druhů rodu salaka.

Popis a účinné látky: salaka jedlá je silně ostnitá palma z čeledi arekovitých. Její listy mohou být dlouhé až 6 m. Každý má přitom až 2 m dlouhý řapík s až 15 cm dlouhými ostny. Plody jsou díky specifickému vzezření nazývány „hadí ovoce“. Mají totiž červenohnědou šupinatou slupku. Dužina je jedlá a nacházejí se v ní 1 až 3 nejedlá semena. Plody obsahují vitamíny B či C a minerály (např. železo, sodík nebo draslík), vlákninu, bílkoviny či pektin, což je polysacharid, který se mj. nachází i v citrusových plodech.

Užitečné části: využívány jsou právě plody.

Salak a léčivé účinky

„Hadí ovoce“ může člověku pomoci v mnoha ohledech. Pozitivně působí např. na trávicí soustavu, neboť i díky vysokému obsahu vlákniny účinkuje proti zácpě i průjmům a pomoci může i při pálení žáhy. Kladný vliv má rovněž na redukci tělesné hmotnosti, protože se plody ve střevech vstřebávají pomaleji, takže tělo zásobují makronutrienty i mikronutrienty postupně.

Mezi pozitivními účinky salaku bývá uváděna i pomoc při problémech s hemoroidy. „Hadí ovoce“ také podporuje mozek a nervovou soustavu, když např. zlepšuje koncentraci a paměť, a to díky vysokému obsahu draslíku a pektinu. Zároveň má kladný vliv i na oči. V tomto ohledu bývala dříve vyzdvihována především mrkev, dnes ale můžete využít právě salak.

„Hadí ovoce“ v kuchyni

Salak má sladkokyselou chuť a vůní trošku připomíná ananas. Ovšem pozor! Chutné jsou pouze opravdu zralé plody. Před konzumací je nutné odstranit stonek a oloupat slupku, čímž se dostanete k bílé dužině, která může být celkem tvrdá. „Hadí ovoce“ lze konzumovat samotné, můžete jej ale rovněž použít k výrobě džemů či kompotů, využít ho lze jako ingredienci do koláčů a připravit si z něj můžete i sirup.

Pěstování salaky jedlé

Jak už jsme zmínili výše, dužina obsahuje nejedlá semena. I ta ovšem můžete využít, neboť si lze vypěstovat vlastní rostlinky. Vzhledem k tomu, že se jejich původní domovina nachází v tropických oblastech, lze je pěstovat jako pokojovou rostliny, případně ve skleníku. Tato palma potřebuje k růstu slunná stanoviště a dostatek vláhy. V letních měsících ji přitom můžete umístit na zahradu či na balkon. Pozor ovšem na ostny!

  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Další články:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*