Cicimek čínský plodí velmi zdravé plody (jujuba)

Latinský název: Ziziphus jujuba

Jujuba (zdroj: Samphotostock.cz)

Cicimek čínský je strom pocházející z východní Asie, jehož plody (jujuba) jsou ovšem stále známější po celém světě, neboť zajmou svou chutí i účinky na lidské zdraví.

Výskyt: cicimek čínský pochází z Číny, kde se také už tisíce let pěstuje. Již ve starověku se ovšem šířil do dalších částí světa a dnes se pěstuje takřka na všech kontinentech.

Popis a účinné látky: jedná se o subtropický strom (někdy i keř) z čeledi řešetlákovitých, který může dorůstat do výšky 8 m. Jeho větve mohou být trnité a vyskytují se na nich dvouřadé, řapíkaté, střídavé, vejčité či eliptické, krátce špičaté listy. Květy, které se objevují v květnu až červenci, mají žlutozelenou barvu. Plody, kterým se říká jujuba, mají podobný tvar jako datle a jsou tmavě červené až hnědé. Obsahují přitom spoustu vitamínů (B nebo C) a minerálních látek (draslík, vápník, železo, jod, kobalt atd.).

Užitečné části: využívány jsou především plody, uplatnění ale nacházejí i listy a semena.

Jujuba a léčivé účinky

Cicimek čínský se v tradiční čínské medicíně používá přes 4 000 let. Jeho plody (jujuba) mají kladný vliv na trávicí soustavu a vyzkoušet je můžete i při detoxikaci organismu. Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární systém, když snižují vysoký krevní tlak (tzv. hypertenze) a pomáhají čistit krev. Navíc působí antioxidačně a mohou účinkovat i proti revmatismu, tedy onemocnění pohybového aparátu.

Jujuba může rovněž pomáhat s psychickými problémy a hovoří se také o účincích při nespavosti. Pozitivní vliv má i při kašli. Kladně působí rovněž na játra, ledviny a močový měchýř. Existují i informace o protirakovinných účincích. Plody cicimku mohou navíc účinkovat zevně. Mast z nich vyrobená může přispívat k hojení ran a mluví se rovněž o účincích při popáleninách.

Využití cicimku čínského

Jujuba chutná sladce a má výraznou chuť. Plody cicimku čínského, které lze sklízet od září do listopadu, můžete konzumovat čerstvé nebo sušené, ale také kandované (napuštěné cukrem, kterého už ovšem bez toho obsahují celkem dost). Hodí se rovněž do kompotů, pyré, želé, marinád, ale také pro výrobu cukrovinek. Využít je možné rovněž listy, které jsou také zdravé a uplatnění mohou např. nalézt v zeleninových salátech.

Plodům tohoto stromu se říká rovněž „čínské datle“. V českých obchodech se lze ostatně setkat i s názvy „cicimek datlový“ či „jujuba datlová“. K dispozici přitom máte extrakt z prášku, ale především sušené plody, a to většinou bez pecky, což je pochopitelně praktičtější. Kromě výše zmíněných způsobů využití mohou nalézt uplatnění také pro přípravu zdravotních čajů, případně jako ingredienci do smoothie.

Cicimek čínský a pěstování

Cicimek čínský je subtropická dřevina. Můžete jej sice pěstovat i v našich podmínkách, ale vzhledem k jeho původu se mu bude dařit především v teplejších oblastech, tedy tam, kde se např. daří vínu. Cicimku vyhovují slunná stanoviště, zatímco na půdu není nijak náročný. Prosperovat může i v období sucha, ale pokud chcete mít dobrou úrodu plodů, měli byste jej pravidelně zalévat.

Upozorňujeme: do čeledi řešetlákovitých je řazena rovněž krušina olšová, jejíž kůra je považována za účinnou zbraň proti zácpě a hemeroidům. Na druhou stranu sem nepatří rakytník řešetlákovitý, což je léčivka z čeledi hlošinovitých.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*