Chřest lékařský – mladé výhonky jako zdravá zelenina

Latinský název: Asparagus officinalis

Chřest lékařský jako zdravá zelenina
Chřest

Chřest lékařský sice nepatří k právě nejpoužívanější kuchyňské zelenině, nicméně lze si jej připravit na mnoho různých způsobů, vše ale postupně…

Výskyt: chřest lékařský je rozšířen na většině evropského kontinentu, ale přirozeně se vyskytuje až po střední Asii. Vlivem člověka se navíc rozšířil také do Severní Ameriky a najdeme ho růst i na Novém Zélandu.

Popis a účinné látky: tato trvalka z čeledi chřestovitých nemusí měřit ani půl metru, někdy nicméně dorůstá až do výšky 150 cm. Jde o dvoudomou rostlinu, jež má dřevnatý oddenek a disponuje bohatými kořeny. Listy jsou jemné a šupinovité. Květy se objevují v červnu a červenci a mají bílou až žlutozelenou barvu. Plodem jsou červené bobule. Z účinných látek jmenujme vlákninu, vitamíny (A, B-komplex, C či E), minerály (zinek, draslík, vápník, železo, hořčík, zinek atd.), případně alkaloid asparagin.

Užitečné části: používány jsou především mladé výhonky, v léčitelství ale také kořeny.

Léčivé účinky chřestu lékařského

Druhová název bylinky dává jasně tušit, že se jedná o účinnou léčivku. Využívána je kupříkladu při jarní detoxikaci, přičemž o pročišťujících účincích chřestu se zmiňuje už antický lékař Galénos. Rostlina je také považována za efektivní antioxidant, takže chrání organismus proti škodlivým účinkům volných radikálů. Zároveň působí kladně na činnost ledvin a podporuje vylučování vody. Má tedy rovněž diuretické neboli močopudné účinky.

Díky výše zmíněným vlastnostem je chřest lékařský doporučován i při zánětlivých onemocněních močových cest, případně v průběhu léčby ledvinových kamenů, stejně jako při revmatismu a dně. Pozitivní vliv má také na metabolismus a podílí se na léčbě kožních potíží. Sužují-li vás tedy ekzémy, lupénka či alergie, můžete jej vyzkoušet. Někdy bývá také uváděno, že kladně působí na odbourávání alkoholu. Lze jej tedy zkusit rovněž při kocovině.

Využití chřestu lékařského v kuchyni

Chřest lékařský sice nepatří k právě nejpoužívanější kuchyňské zelenině, nicméně lze si jej připravit na mnoho různých způsobů. Syrový, kdy obsahuje nejvíce účinných látek, se kupříkladu hodí do salátů. Můžete ho ovšem rovněž opéct na másle a podávat s holandskou omáčkou. Chřest je výtečnou zeleninou i ke grilování a použít ho je možné také na těstoviny s omáčkou. Často se dělá zapečený se sýrem, hodí se jako příloha k masu a lze si připravit také krémovou chřestovou polévku.

Pěstování chřestu lékařského

Mladé výhonky chřestu lékařského jsou sice používány jako zdravá zelenina, nicméně pěstován bývá rovněž jako okrasná rostlina. Měli byste ji vysadit na slunné stanoviště a mladé bylinky pravidelně zalévejte. V pozdějších fázích růstu ovšem příděl vody omezte. Starší chřest totiž snáší velmi dobře sucho, a dokonce mu vyhovuje. I z tohoto důvodu je vhodná lehká písčitá půda a nehodí se těžká půda, protože se v ní stahuje voda. K hnojení je optimální univerzální hnojivo, anebo kompost.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 78
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*