Meruňková jádra: zdravá potravina, která je ovšem považována i za zabijáka

Meruňky a jádra (zdroj: samphotostock.cz)

Meruňková jádra se obvykle nekonzumují, nicméně vzhledem k tomu, že obsahují mnoho účinných látek, mohou být zdravá. Zároveň jsou ale považována za nebezpečná.

Meruňky jsou ovoce, které posiluje imunitu i psychiku. Pokud je zpracováváme, jádra, která se nachází uvnitř plodu, obvykle vyhazujeme. Na druhou stranu v mnohých obchodech si lze pořídit hořká meruňková jádra, která jsou dokonce někdy řazena mezi tzv. superpotraviny, protože obsahují mnoho účinných látek. Jedna jejich složka je ovšem dosti problematická, takže byste při jejich případném používání měli být velmi obezřetní…

Účinky meruňkových jader na lidské zdraví

Meruňková jádra obsahují vitamíny ze skupiny B-komplex. Zajímavě se jeví především výskyt vitamínu B17 neboli laetrilu. Jádra z meruněk ale obsahují i další zdraví prospěšné látky jako např. betakaroten (prekurzor vitamínu A), hořčík nebo kyselinu salycilovou. Kladný vliv přitom mají především na imunitní systém. Někdy se o nich ale mluví i v souvislosti s alternativní léčbou nádorových onemocnění, ačkoli studie pozitivní účinky vitamínu B17 v tomto ohledu zpochybňují.

Nebezpečí meruňkových jader

Protirakovinné účinky byly už v 19. století přisuzovány obsažené látce, která se nazývá amygdalin. Právě ten je ovšem dnes vydáván za výše zmíněný vitamín B17. Tato látka ovšem nejenže nesplňuje kritéria pro zařazení mezi vitamíny, ale jejím štěpením vzniká kyanovodík, což je velmi jedovatá kapalina, a to navíc již v malém množství (smrtelná dávkou může být už 0,05 g). Amygdalin je přitom součástí i dalších rostlin a zřejmě slouží jako ochrana před býložravci.

Působení této látky v těle se může projevit mnoha negativními symptomy (nevolností, bolestí hlavy, horečkou, poruchami spánku, nadměrnou žízní anebo bolestí svalů a kloubů). V nejhorších případech ale může vést i k úmrtí. Zastánci meruňkových jader nicméně tvrdí, že je zde kyanid stabilně vázán v atomovém spojení, a ne ve volné iontové vazbě, kdy je opravdu nebezpečný.

Konzumovat jádra z meruněk?

Někteří prodejci doporučují konzumovat 1 až 2 meruňková jádra denně, jiní maximálně 5. Někdy je ovšem v případě nemoci doporučováno až 50 jader za den. Podle odborníků přitom může dospělý člověk sníst 3 malá jadérka, aniž by překročil bezpečnou dávku. Buď jak buď, amygdalin obsahují třeba i mandle, které jsou konzumovány zcela běžně. Jaký je tedy závěr? Pokud chcete jádra z meruněk díky pozitivním účinkům na zdraví vyzkoušet, nejprve se poraďte se svým lékařem.  

Meruňková jádra jsou v každém případě křupavá a chuťově se podobají právě mandlím. Vzhledem k výše zmíněným informacím byste ale neměli používat jádra z meruněk ze zahrady, u nichž nevíte, jak jsou na tom s obsahem amygdalinu. Pořídit si ovšem můžete i sladká jádra, které podle výrobce obsahují méně této látky. Proto jich lze údajně zkonzumovat více za den. Přesto bychom ani v tomto případě rozhodně nedoporučovali sníst celé balení na posezení.

Sdílet příspěvek:

Lecitin: látka, která pomáhá při cukrovce

Vitamíny a minerály
03/08/2019 Petr Sivok 0
Lecitin patří mezi látky, o kterých jste už možná slyšeli, ale nedovedete si je přesně zařadit. Na jeho příjem by se každopádně měli zaměřit diabetici, stejně jako lidé, které sužují další zdravotní neduhy. Co je [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*