Agáve: rostlina z Mexika, ze které se vyrábí tequila

Latinský název: Agave

Agáve pro výrobu tequily
Agáve

Listy agáve se používají k výrobě populárních druhů alkoholu jako např. tequila. Většina Čechů se tedy mýlí v tom, že je z kaktusu, protože tomu tak ve skutečnosti není.

Výskyt: rostliny se vyskytuje především v subtropech, a to zejména na území Mexika. Roste ovšem na daleko více místech. Nalezneme ji tedy na mnoha dalších místech amerického dvojkontinentu, ale třeba také ve Středomoří.

Popis a účinné látky: agáve je rod rostlin z čeledi chřestovitých, jež existují v mnoha variantách. Obvykle však mají velkou růžici vejčitých listů šedé, zelené či modré barvy, které jsou zakončeny ostnem. Kmen je nenápadný, takže často není vůbec vidět. Celková výška rostliny se nejčastěji pohybuje mezi 0,5 až 1,5 metru. Květy jsou většinou nenápadné. Přestože agáve připomínají kaktusy, nejsou s nimi příbuzné. Dle druhu přitom obsahují různé účinné složky, a to např. flavony, inulin či minerální látky.

Užitečné části: používány jsou především listy.

Patří agáve mezi zdraví prospěšné rostliny?

Výše jsme zmínili, že jednotlivé druhy obsahují některé účinné látky. Proto lze jmenovat některé pozitivní vlivy na lidské zdraví. Tak například polysacharid inulin, který se dostává až do tlustého střeva, se obvykle uvádí v souvislosti se zvyšováním obranyschopnosti organismu. V některých druzích jsou obsaženy i homoisoflavony, které by mohly mít kladné účinky na některé druhy nádorů. Rostliny agáve jsou však spíše spojovány s výrobou agávového sirupu.

Tento sirup je všeobecně považován za zdravější alternativu cukru, jehož zvýšený příjem bývá pochopitelně dosti problematický. Jenže ani vysoká konzumace tohoto přírodního sladidla není bez rizik. Obsahuje totiž velké množství fruktózy (70 až 90 %), jíž za zdravou v žádném případě považovat nelze. Proto jeho používání rozhodně nepřehánějte, neboť důsledkem by mohla být dle nejhorších scénářů cukrovka. Přečtěte si ostatně více o agávovém sirupu.

Agáve k výrobě tequily a mezcalu

Agáve se také používá k výrobě populárních druhů alkoholu. V našich podmínkách je známa především tequila, která je vyráběna z druhu Agave tequilana neboli z modré agáve. Většina Čechů se tedy mýlí v tom, že je z kaktusu, protože tomu tak ve skutečnosti není. Dalším, i když o něco méně známým alkoholickým nápojem je mezcal, který se vyrábí z různých druhů. V jeho láhvi lze přitom často nalézt larvu motýla (nikoli červa), který žije na této rostlině.

Využití agávového sirupu

Ačkoli to nemusí být láska na první čichnutí, většině lidí zřejmě agávový sirup zachutná i samotný. Proto jeho využití při přípravě pokrmů nebývá nijak problematické. Můžete jej vyzkoušet ve všech receptech, ve kterých používáte med, ačkoli tento sirup tolik nemění chuť jídel. V podstatě jej tedy lze využívat na místo bílého cukru prakticky všude, kde si jen umíte představit. Ač lze o jeho účincích na zdraví pochybovat, nezdravý rozhodně není, nebudete-li používat nadměrné množství.

Pěstování agáve

Pokud byste si chtěli agáve vypěstovat, možné to je i u nás . Ideální substrát představuje směs kompostové zeminy, ornice, rašeliny a písku, a to v poměru cca 3:2:1:1. Rostlině nejvíce vyhovují slunná stanoviště a v průběhu zimních měsíců je pro ni optimální teplota nad 5 °C. V tomto období byste ji neměli zalévat. Asi je tedy patrné, že je agáve vhodné pěstovat jako pokojovou rostlinu. Během teplých měsíců ji ovšem lze letnit na terase či zahradě.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*