Rýžový olej obsahuje esenciální mastné kyseliny a navíc pomůže s mnoha problémy

Rýžový olej jako surovina v kuchyni
Rýžový olej

Rýžový olej patří mezi zdravé rostlinné oleje, který má navíc opravdu vysoký kouřový bod, takže se jen tak nepřepálí. Tím přispívá ke zdravější přípravě pokrmů.

Na pultech obchodů se v posledních letech objevuje stále více rostlinných olejů. Jedním z těch novějších je přitom právě rýžový olej, jenž se vyrábí z rýžových otrub, které jsou získávány při mletí rýže (jde o vrstvu mezi rýžovým zrnem a slupkou). Vzhledem k jeho vlastnostem, účinkům a pestrému využití (nejen) v kuchyni se stává stále oblíbenějším, a to v různých částech světa. Již nějakou dobu je kupříkladu značně populární v mnoha asijských zemích a ve Spojených státech amerických. Pokud jste jej ještě nevyzkoušeli a chcete vědět, co stojí za jeho oblíbeností, čtěte dále.

Upozorňujeme: rýže byla původně domestikována v Číně, odkud se mj. dostala do Indie nebo Japonska. Není tedy divu, že v těchto zemích patří rýžový olej mezi základní kuchyňské ingredience. Otruby se zde dříve používaly jako krmivo pro zvířata, případně se vyhazovaly, později se ovšem začaly využívat i tímto velmi zajímavým způsobem.

Pozitivní účinky rýžového oleje na zdraví a krásu

Rýžový olej obsahuje vitamíny A, B či E, některé minerály, řadu mastných kyselin (kyselina olejová, linolová či palmitová), účinný antioxidant gamma-oryzanol, skvalan a další účinné látky. Vzhledem k tomu se jedná o surovinu známou svými antioxidačními účinky, takže omezuje činnost volných radikálů, což může být zdraví prospěšné. Další velmi zajímavou vlastností je snižování „zlého“ LDL cholesterolu a celkové působení proti stárnutí organismu. Zmínit musíme i prevenci proti koronárním chorobám či kladný vliv na poruchy v průběhu menopauzy. Některé studie jej navíc dávají do souvislosti s prevencí proti nádorovým onemocněním.

Rýžový olej je ovšem perfektní také díky svému kosmetickému využití. Tak například příznivě ovlivňuje růst vlasů a dokáže pomoci i s jejich poškozením. Dále jej lze využít při péči o řasy a obočí a pozitivně působí na zdraví všech typů pokožky. Dokonce bývá doporučován i pro pokožku menších dětí. Někdy je přidáván také do přípravků na opalování, neboť umí zachytit ultrafialové záření. S jeho pomocí lze zároveň zamezit tvorbě vrásek, stejně jako stařeckých skvrn. Jenže ani to ještě není vše. Jde totiž také o perfektní zdravou surovinu do kuchyně…

Upozorňujeme: rýžový olej obsahuje esenciální mastné kyseliny, které jsou pro lidský organismus v mnoha ohledech důležité. Tělo si je ovšem neumí samo syntetizovat, proto musí být získávány ze stravy. Patří mezi ně právě kyselina linolová (omega-6) a kyselina olejová (omega-9).

Rýžový olej jako surovina v kuchyni

Rýžový olej zaujme už svou chutí, nicméně jeho nejdůležitější vlastnost při kuchyňském využití je třeba hledat jinde. Nejenže jej lze totiž použít na přípravu nejrůznějších potravin, a to dlouhým vařením, smažením, pečením či fritováním, ale především disponuje opravdu vysokým kouřovým bodem. Ten může dosahovat i více než 250 °C, přičemž někdy bývají uváděny i daleko vyšší hodnoty. Co to znamená? Nic víc, než že „poráží“ i v tomto ohledu velmi kvalitní kokosový olej a jen tak se vám nepřepálí, čímž umožňuje zdravější přípravu pokrmů. Využít ho ovšem můžete i ve studené kuchyni, a to např. do salátů.

Doporučujeme: při nákupu se zaměřte na to, zda je rýžový olej označen jako „virgin“ či „extra virgin“. Pak budete mít jistotu, že byl lisován za studena, což je mnohem zdravější varianta.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*