Rýžový olej – obsahuje vitamín A, B či E a navíc pomůže s mnoha problémy

Rýžový olej jako surovina v kuchyni
Rýžový olej

Na pultech obchodů se v posledních letech objevuje stále více rostlinných olejů. Jedním z těch novějších je přitom právě rýžový olej, jenž se vyrábí z rýžových otrub. Vzhledem k jeho vlastnostem, účinkům a pestrému využití (nejen) v kuchyni se stává stále oblíbenějším, a to v různých částech světa. Již nějakou dobu je kupříkladu značně populární v mnoha asijských zemích a ve Spojených státech amerických. Pokud jste jej ještě nevyzkoušeli a chcete vědět, co stojí za jeho oblíbeností, určitě čtěte dále.

Pozitivní účinky rýžového oleje na zdraví a krásu

Rýžový olej obsahuje vitamíny A, B či E, některé minerály, řadu mastných kyselin, účinný antioxidant gamma-oryzanol, skvalan a další účinné látky. Vzhledem k tomu se jedná o surovinu známou svými antioxidačními účinky, takže omezuje činnost volných radikálů, což může být zdraví prospěšné. Další velmi zajímavou vlastností je snižování „zlého“ LDL cholesterolu a celkové působení proti stárnutí organismu. Zmínit musíme i prevenci proti koronárním chorobám či kladný vliv na poruchy v průběhu menopauzy. Některé studie jej navíc dávají do souvislosti s prevencí proti nádorovým onemocněním.

Rýžový olej je ovšem perfektní také díky svému kosmetickému využití. Tak například příznivě ovlivňuje růst vlasů a dokáže pomoci i s jejich poškozením. Dále jej lze využít při péči o řasy a obočí a pozitivně působí na zdraví všech typů pokožky. Dokonce bývá doporučován i pro pokožku menších dětí. Někdy je přidáván také do přípravků na opalování, neboť umí zachytit ultrafialové záření. S jeho pomocí lze zároveň zamezit tvorbě vrásek, stejně jako stařeckých skvrn. Jenže ani to ještě není zdaleka vše. Jde totiž také o perfektní zdravou surovinu do kuchyně…

Rýžový olej jako surovina v kuchyni

Rýžový olej zaujme už svou chutí, nicméně jeho nejdůležitější vlastnost při kuchyňském využití je třeba hledat jinde. Nejenže jej lze totiž použít na přípravu nejrůznějších potravin, a to dlouhým vařením, smažením, pečením či fritováním, ale především disponuje opravdu vysokým kouřovým bodem. Ten se pohybuje okolo 215 °C, přičemž někdy bývají uváděny i daleko vyšší hodnoty. Co to znamená? Nic víc, než že „poráží“ i v tomto ohledu velmi kvalitní kokosový olej a jen tak se vám nepřepálí, čímž umožňuje zdravější přípravu pokrmů.

Doporučujeme: při nákupu se zaměřte na to, zda je rýžový olej označen jako „virgin“ či „extra virgin“. Pak budete mít jistotu, že byl lisován za studena, což je mnohem zdravější varianta.

  • 2
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*