Špenát není tak bohatý na železo. Omyl možná způsobila chyba v desetinné čárce

Latinský název: Spinacia oleracea

Listy špenátu setého (zdroj: Samphotostock.cz)

Špenát setý je rostlina, která byla dlouhou považována za výjimečný zdroj železa. Ačkoli jej zase tolik neobsahuje, jedná se o zdravou listovou zeleninu.

Výskyt: špenát setý byl kultivován v západní Asii, odkud se začal šířit do dalších oblastí světa. Nejprve do severní Afriky a následně na evropský kontinent.

Popis a účinné látky: jedná se o rostlinu z čeledi laskavcovitých, která dorůstá do výšky 100 cm. Má přímou a nevětvenou lodyhu, na které rostou sytě zelené a dlouze řapíkaté listy trojúhelníkovitého či vejčitého tvaru, jež tvoří volnou listovou růžici. Květy, které se objevují od května do srpna, vyrůstají v klubíčkách a mají bílou či zelenkavou barvu. Plodem je nažka s ostnitými výrůstky. Rostlina obsahuje mnoho účinných látek jako vitamíny, minerály, bílkoviny, saponiny nebo vlákninu.

Užitečné části: využívány jsou především listy.

Špenát setý a zdraví

Tato listová zelenina byla dříve považována za úžasný zdroj železa, neboť se přepokládalo, že jej obsahuje 10× více než ostatní druhy zeleniny. Jenže podle legendy šlo pouze o chybu v desetinné čárce a špenát setý v tomto ohledu nijak nevybočuje. Stále ale obsahuje mnoho účinných látek (viz výše), takže se jedná o zdraví prospěšnou zeleninu, která nám může pomoci s mnoha neduhy.

Špenát setý je považován za prevenci civilizačních chorob a navíc zvyšuje imunitu. Zároveň disponuje antioxidačními vlastnostmi a posiluje kosti a svaly. Pozitivně působí také na trávení, stejně jako na kardiovaskulární soustavu, když má kladný vliv na srdce a cévy, podporuje krvetvorbu, reguluje krevní tlak a snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Není ovšem doporučován lidem s močovými a ledvinovými kameny, protože obsahuje kyselinu šťavelovou.

Využití v kuchyni

Špenát má mnoho lidí spojen s nevábnou chutí ve školní jídelně. Jenže pokud se dobře připraví, může být vynikající, a to třeba pouze s volským okem. Navíc má široké kuchyňské uplatnění. Můžete jej přidat do zeleninových salátů a vyzkoušet ho lze jako přílohu k masu anebo jako jeho náplň. Připravit si ho je možné rovněž s těstovinami a sýrem (ideální s parmezánen). Použít jej ale můžete také do smoothie.

Pokud byste si chtěli připravit nápoj, který obsahuje mnoho účinných látek, máme pro vás recept na smoothie se špenátem. Půl jablka a půl okurky (ideálně bio) nakrájejte na kostky. Vydlabejte dužiny z půlky avokáda a připravte si 4 datle bez pecek, které pokrájejte na menší kousky. K dispozici byste měli mít také 20 g špenátu a 40 ml mandlového mléka. Veškeré tyto suroviny vložte do mixéru/smoothie makeru a rozmixujte do hladka.

Pěstování špenátu setého

Ačkoli špenát setý pochází z teplejších oblastí, poměrně dobře snáší zimu, takže jej lze pěstovat i v chladnějších měsících. Během roku ho přitom můžete vysít několikrát. Rostlině vyhovují slunná stanoviště, stejně jako hlinitá či hlinitopísčitá půda, která by měla mít neutrální pH. Zároveň byste měli půdu přihnojit a špenátu dopřát i pravidelnou zálivku. Pak bude prosperovat.

Tip na závěr: pokud byste hledali potraviny s vysokým obsahem železa, což je důležitý minerál pro naše zdraví, doporučit vám můžeme dýňová semínka, mořské řasy nori nebo moruše.

Sdílet příspěvek:

Babské rady na vysoký krevní tlak

Babské rady
28/10/2024 Petr Sivok 2
Vysoký krevní tlak se v současném světě (minimálně na Západě) týká až jedné pětiny obyvatel. Bývá přitom řazen mezi civilizační choroby, které mají na svědomí obrovské množství úmrtí. Krevní tlak nemusí být pouze vysoký, ale také [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*