Dýňová semínka jsou důležitá (nejen) pro sportovce

Dýňová semínka (zdroj: samphotostock.cz)

Dýně neboli tykev obecná není pouze symbolem amerického Halloweenu, ale také zdroj cenných látek. Konzumovat se ovšem nevyplatí pouze samotnou dužinu, která obsahuje mnoho minerálů, ale také semínka, která bývají řazena mezi tzv. superpotraviny. Obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, navíc jsou bohatá i na minerální látky, z nichž určitě musíme jmenovat železo a zinek. Zároveň se jedná o cenný zdroj vitamínů A, B, D a E, takže mít je vždy po ruce se určitě vyplatí.

Léčivé účinky dýňových semínek

Díky přítomnosti nenasycených mastných kyselin jsou dýňová semínka zdrojem kvalitních tuků. Důsledkem je, že např. příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu. Tyto a další látky pak pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru. Semínka z dýně působí rovněž proti degenerativním procesům v organismu, navíc stabilizují hladinu hormonů a kladný vliv mají rovněž na kvalitu vlasů a nehtů. Pozitivně působí také na trávení nebo imunitu.

Důležitý je obsah železa, tedy minerálu, který se nachází především v červeném mase a může představovat problém pro vegetariány a vegany. Nedostatek tohoto minerálu vede k anémii (chudokrevnosti) a problematický může být i pro fyzicky aktivní jedince. Železo se totiž ztrácí intenzivními svalovými stahy i pocením. Proto by si jeho příjem měli hlídat právě sportovci. Platí to ale samozřejmě pro všechny, kteří si nechtějí zadělat na pořádný problém.

Dýňová semínka v kuchyni

Dýňová semínka budete mít pochopitelně k dispozici, pokud si pořídíte dýni. Můžete si je ovšem zakoupit i v obchodech, a to jak se zdravou výživou, tak v supermarketech. Jejich uplatnění v kuchyni je navíc široké. Můžete si je např. upražit a posypat s nimi spoustu pokrmů. Navíc si lze připravit i dýňovou polévku. Na druhou stranu více živin budou obsahovat, pokud použijete nepražená a tepelně neupravená semínka. Opět je lze použít na posypání pokrmů, ale třeba také do smoothie.

Zdravý dýňový olej

Ze semínek dýně se lisuje také dýňový olej, který má díky tomu prakticky totožné pozitivní účinky na lidské zdraví. Poněkud jiné je ale kuchyňské uplatnění. Dýňový olej, který disponuje jemnou oříškovou chutí, je možné použít k dochucení salátů anebo do těstovin. Uplatnění nachází rovněž při přípravě pomazánek či palačinek. Určen je ovšem především k použití za studena a určitě se nehodí ke smažení. K tomu si pořiďte jiný produkt, např. bio olej ze slunečnicových semínek.

  • 2
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*