Nori: mořské řasy obsahující 10× vápníku než mléko a 8× více železa než hovězí maso

Latinský název: Porphyra

Mořské řasy nori (zdroj: samphotostock.cz.)

Mořské řasy patří mezi potraviny s jednou z nejvyšších koncentrací živin na světě. Mezi nejpoužívanější druhy přitom patří nori.

Výskyt: mořské řasy nori rostou u asijského pobřeží a dnes jsou jejich největšími producenty Japonsko, Čína a Korea. První zmínky o nich přitom pocházejí již z 8. století.

Popis a účinné látky: nori je označení pro „mořskou zeleninu“, přičemž se jedná o nejrozšířenější a zároveň celosvětově nejoblíbenější druh řas. Řadí se přitom mezi zelené řasy, což napovídá, že mají (tmavě) zelenou barvu, přičemž jsou lesklé, křehké a hladké (na jedné straně jsou ovšem drsnější). Nori obsahují mnoho účinných látek, z nichž budeme jmenovat vápník (obsahuje ho 10× víc než mléko) a železo (8× víc než hovězí maso), ale také vitamíny ze skupiny B-komplex, chlorofyl, vlákninu, bílkoviny anebo choláty.

Užitečné části: používána je celá řasa.

Léčivé účinky nori

Mořské řasy jsou obecně považovány velmi zdravé potraviny, neboť se jedná o přírodní suroviny, které disponují jednou z nejvyšších koncentrací živin na světě. Člověku proto mohou pomoci s rozličnými neduhy. Nori např. dovedou pomoci snižovat hladinu cholesterolu i krevní tlak. Díky tomu mají kladný vliv na funkčnost celého kardiovaskulárního systému, když navíc posilují srdce a působí preventivně proti ateroskleróze.

Nori pozitivně působí rovněž na trávení (dobře kupříkladu účinkují na funkčnost tenkého střeva) a podílet se rovněž mohou na detoxikaci organismu, neboť pomáhají odvádět toxiny z těla. Zároveň mají kladný vliv na hojení ran a podílet se rovněž mohou na lepším fungování mozku, když se o nich např. hovoří v souvislosti se zlepšením paměti. O mořských řasách se navíc někdy říká, že působí jako prevence rakoviny.

Nori v kuchyni

Nori je možné využít mnoha způsoby. Syrové je např. můžete použít při přípravě zeleninových salátů, ale dochutit s nimi lze rovněž polévky. Někdy se také drtí a pak nacházejí uplatnění jako koření, a to např. do luštěnin či zeleninových jídel. Používány jsou ovšem především v japonské kuchyni, kde se hojně využívají při přípravě oblíbeného sushi, a to kupříkladu maki sushi nebo uramaki sushi.

Pěstování nori

Mořské řasy nori jsou pěstovány v pobřežních vodách, konkrétně na sítích, které jsou umístěny u hladiny. Jednotlivé rostliny rostou velmi rychle a první sklizeň je možná už za 45 dní. Následně se mohou sklízet každých 10 dnů. Řasy jsou sbírány ručně či kombajny a po sklizni se suší na slunci. Pěstování nori ovšem není tak snadné, neboť jsou dosti citlivé na správnou teplotu i kvalitu prostředí. Ve znečištěných vodách tedy nerostou.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*