Morušovník (moruše): ovoce s nezvykle vysokým obsahem železa

Latinský název: Morus

Moruše vypadají podobně jako ostružiny (zdroj: samphotostock.cz)

Moruše je ovoce, které se u nás kdysi používalo hojně, aktuálně ale příliš populární není. Přesto obsahuje mnoho účinných látek včetně vysokého množství železa.

Výskyt: původní domovinou morušovníku je Čína, kde byl uměle pěstován již před mnoha tisíci lety. Do Evropy se přitom dostal ještě v antice.

Popis a účinné látky: morušovník je strom z čeledi morušovníkovitých, který se může dožívat mnoha set let a dorůstá do výšky 15 m. Listy jsou velké a mohou být vejčité i nepravidelně troj- až pětilaločnaté. Kvete krátkými jehnědami na přelomu května a června a plodem je plodenství nažek, které se objevuje od konce července do začátku září. Obsahuje přitom mnoho účinných látek jako vitamíny (C a K), minerály (především železo, kterého je na rostlinný zdroj nezvykle mnoho, ale také vápník, hořčík, fosfor nebo draslík), dále přírodní cukry a vlákninu.

Užitečné části: využívány jsou především plody, často ale také listy.

Léčivé účinky moruše

Moruše jsou nedílnou součástí tradiční čínské medicíny. Díky vysokému obsahu železa se jedná o vhodnou potravinu pro menstruující, těhotné a kojící ženy, sportovce, vegetariány a vegany. Zároveň může preventivně působit proti chudokrevnosti. Zmínit musíme rovněž antioxidační vlastnosti a kladný vliv mají rovněž na psychiku, když zklidňují a působí proti stresu.

Moruše mají pozitivní vliv rovněž na kardiovaskulární soustavu, neboť regulují hladinu krevního cukru a cholesterolu. Navíc kladně působí na trávení, když např. pomáhají při zácpě. Uplatnění mohou nalézt také u osob, které se snaží shodit přebytečné kilogramy, protože urychlují metabolismus. Navíc se mohou podílet na detoxikaci organismu.

Moruše v kuchyni

Moruše vypadají jako ostružiny. Rozdíl je v tom, že nerostou na keři, ale na stromě a jsou chuťově méně výrazné. Můžete je konzumovat čerstvé. Lze je použít také k přípravě sirupů, džemů nebo moštů. Toto ovoce je možné rovněž usušit a přidat jej do směsi s dalším sušenými plody či ořechy. Hodí se rovněž do smoothie a rozemleté ho můžete použít na přislazení čajů. Z listů morušovníku, které jsou rovněž velmi zdravé, si je ostatně možné čaj připravit.

Pěstování morušovníku

Na našem území je morušovník pěstován po staletí, poslední dobou ovšem již ne tak hojně. Stromu vyhovuje především teplé klima. Průměrná roční teplota by proto měla dosahovat alespoň 9 °C, nicméně může přežít i tužší zimy. Nevyhovují mu ovšem otevřená stanoviště, protože nemá rád vítr. Platí přitom jednoduché pravidlo, že se morušovníku daří ve vinařských oblastech.  

  • 24
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*