Květnatec Archerův: nejbizarnější houba českých lesů

Latinský název: Clathrus archeri

Květnatec Archerův (zdroj: Samphotostock.cz)

Květnatec Archerův je houba, která je i mnoha mykology považována za nejpodivnější organismus v českých lesích. Vypadá totiž opravdu nezvykle.

Výskyt: původní domovinou této vzhledově atypické houby je australská a tasmánská oblast, odkud byla ovšem zavlečena do Evropy.

Popis: květnatec Archerův je stopkovýtrusnou houbou z čeledi hadovkovitých. Plodnice přitom vypadá dosti bizarně, minimálně v českých lesích. Disponují totiž čtyřmi až osmi chobotnicovitými rameny, jež mohou dosahovat výšky maximálně 15 cm. Jsou přitom červená a mají černé skvrny. Její šlahouny jsou pokryté slizem, který nepříjemně zapáchá.

Užitečné části: v některých zemích jsou využívána vajíčka.

Jak se květnatec Archerův dostal do českých lesů?

Květnatec Archerův působí v českých lesích skutečně až nepatřičně, protože asi nejvíce připomíná kašpárkovy rolničky. Není divu, když pochází z Austrálie, Tasmánie a Nového Zélandu, kde jsou živočichové a rostliny pro našince dosti atypické. Do Evropy se přitom tato houba dostala s ovčí vlnou, a to až na počátku 20. století. Na našem území byla poprvé zaznamenána v roce 1963 a dnes u nás neroste nijak výjimečně. Najít dokonce můžete i 100 květnatců na jednom jediném místě.

Kde lze houbu najít?

Květnatec Archerův u nás roste necelých 60 let a postupem času je stále běžnější. Vyskytuje se obvykle ve skupinách, a to od května do října. Někdy ovšem i do listopadu, přičemž záleží na aktuálním počasí. Nejvíce se mu přitom daří v humózní, hlinitopísčité a mírně kyselé půdě. Nejčastěji ho lze najít v listnatých a smíšených lesích, protože mu nejvíce vyhovuje tlejícící listí. Roste ovšem rovněž na kompostech, tlejících slámách, pilinách, stejně jako na dřevě.

Mohlo by vás zajímat: květnatec Archerův se v České republice nejčastěji vyskytuje v Krkonoších a Beskydech, takže zde na něj můžete narazit nejčastěji.

Využití květnatce v kuchyni?

Květnatec Archerův je houba z čeledi hadovkvitých, do které patří i typicky česká houba, totiž hadovka smrdutá. Stejně jako ona je přitom pokryt slizem, který se vyznačuje hnilobným zápachem. Ačkoli to má praktické důvody, neboť je tak lákán hmyz, jenž roznáší výtrusy po okolí, čímž zajišťuje rozmnožování, zároveň to znemožňuje kuchyňské využití. V Asii jsou sice pojídána jeho vajíčka, přesto lidem, kteří je v Evropě ochutnali, přijdou nechutná. Proto se jedná spíše o kořist pro fotografy.

Přidat na Seznam.cz
  • 6
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*