Antioxidační vlastnosti má řada látek, mezi které kupříkladu patří některé vitamíny či minerály, ale také flavonoidy, karetonoidy či třísloviny. Souborně se nazývají antioxidanty. A proč se na ně zaměřit? Jak už samotný název napovídá, působí protioxidačně. To znamená, že organismus chrání proti jevu, který se nazývá oxidační stres. Proč je škodlivý? Aktivita volných (kyslíkových) radikálů totiž v organismu může způsobovat různá poškození a podílí se na rychlejším stárnutí či vzniku různých (zejména srdečních) onemocnění. Antioxidační vlastnosti má přitom řada bylin, ovoce či zeleniny, protože mnohdy obsahují výše uvedené látky. Pokud se s nimi chcete seznámit, přečtěte si jednotlivé články níže, v nichž získáte řadu zajímavých informací. Jaké jsou nejlepší přírodní antioxidanty dostupné v České republice? To vše najdete v našich článcích – přírodní antioxidanty jako ženšen a ostatní bylinky přehledně seřazené v této sekci.
Klikva velkoplodá: kanadská brusinka obsahující mnoho vitamínu C
Klikva velkoplodá, resp. její bobule jsou sice u nás méně známé, ale chutí i účinky se podobají brusinkám. Lze je tedy využít jako zdravou surovinu v kuchyni. Výskyt: rostlina se hojně vyskytuje v Kanadě a také na […]